Imam Abd al Haqq Kielan: ”ISIS-rekrytering i Eskilstuna är bara rykten”

Imam Leif Abd al Haqq Kielan. Foto: rahma.se
  • Fredag 26 dec 2014 2014-12-26
E-post

ESKILSTUNA I kölvattnet av moskébranden i Eskilstuna florerar rykten om ISIS-rekrytering, men det finns inget stöd för de uppgifterna enligt Imam Abd al Haqq Kielan. – Jag har inte stött på något som bekräftar den bilden, säger Kielan till Nyheter Idag.

Detaljerna runt orsaken till gårdagens brand i en moské i Eskilstuna är fortfarande oklara, men flera spekulationer pågår på forumet Flashback. Igår kunde Nyheter Idag berätta att i sociala medier spekulerades stort om såväl Sverigedemokrater som kurder i konflikt med ISIS-anhängare, som tänkbara gärningsmän.

– Det här med att Moskén har varit en del i rekrytering av ISIS-medlemmar: är det något som vi har bekräftat eller är det mest ett antagande?, frågar användaren Courtaud på Flashback forum.

Inga uppgifter om pågående ISIS-rekrytering i Eskilstuna

Det var en artikel från tidningen Eskilstuna Kuriren, daterad Augusti 2014, som satte fart på spekulationerna om att den brandhärjande moskén kan ha kopplingar till ISIS. Nyheter Idag har undersökt saken och pratat med Imam Leif Abd al Haqq Kielan som är aktiv i Eskilstuna islamiska församling. Han berättar i telefon att det finns totalt fem moskéer i Eskilstuna och att han känner till den moskén som brunnit.

– Den är känd som somaliska moskén, även om det förstås kommer folk med olika bakgrund. Men många umgås ju i grupper där man talar samma hemspråk så i folkmun kallas den somaliska moskén, förklarar Kielan för Nyheter Idag.

När vi berättar om de rykten och påståenden som förekommer i sociala medier samt internetforum är han inte förvånad. ISIS är ett hett ämne, men han menar att man ska vara försiktig med att spekulera innan man vet något säkert.

– Jag tror inte det finns något bekräftat om att det skulle försiggå någon form av ISIS-rekrytering i Eskilstuna. Man kan såklart aldrig veta säkert med sånt där, men jag har inte stött på något som bekräftar den bilden.

Den här händelsen med kurderna som hade en demonstration mot ISIS?

– Det var ett rykte då att det förekom ISIS-rekryterare. Men det var ett rykte som sagt och inget kom fram då vad jag känner till som pekar på att dessa rykten skulle stämma.

Nyheter Idag kan ej heller finna stöd någonstans som pekar på att just den nu utbrända moskén skulle vara föremål för ISIS-rekrytering. Samtidigt betonar Abd al Haqq Kielan att det finns omständigheter som talar just för motsatsen, det vill säga att kopplingar till terrorgrupper bör tas med en nypa salt.

– Många av de här somalierna är faktiskt flyktingar från sina hemländer och de har ju flytt just från extremism, avslutar Abd al Haqq Kielan i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag