Imam med kopplingar till Muslimska Brödraskapet bjöds in till minnesgudstjänst för offren för terrorattacken på Drottninggatan

Skärmdump: SVT
  • Måndag 9 apr 2018 2018-04-09
E-post 2456

STOCKHOLM Under lördagen hölls en minnesgudstjänst för offren på ettårsdagen för den islamistiska terrorattacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Bland de inbjudna talarna – imam Mahmoud Khalfi från Stockholms moské. En person och verksamhet som pekas ut för associering med Muslimska Brödraskapet.

Läs även: ”Ni kunde ha berättat”: Annie Lööf svarar terrorexperten Ranstorp om centerislamisten Aldebe

I Adolf Fredriks kyrka hölls på lördagen en minnesgudstjänst där bland annat ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Eva Brunne talade. Förutom anhöriga till de fem som mördades av terroristen Akilov var även kungaparet, flera ministrar, olika partiledare och människor från räddningstjänst och polis närvarande.

En stund in i gudstjänsten gavs utrymme för representanter från de två övriga abrahamitiska religionerna, islam och judendom, att säga några ord. Den som fick representera islam var Mahmoud Khalfi, imam vid Stockholms moské.

Mahmoud Khalfi har tidigare hyllat islamismens intåg i Sverige, något som religionsforskaren Sameh Egyptson avslöjat på sin blogg:

”Genom Mehmet Kaplans politiska karriär skedde ett genombrott för islamisterna i svensk politik.” skriver Khalfi i en artikel för Tunisnews.

Khalfi har själv bekräftat associationer till Muslimska Brödraskapet.

”Ja, det är ingen hemlighet att vi har kopplingar till Brödraskapet, vi väljer det som riktning. Men det är inte så att vi får direktiv från Marocko eller Egypten vad vi ska göra, vi är en självständig organisation i Sverige”, har han sagt i en intervju med ETC.

Muslimska Brödraskapet är enligt forskaren Magnus Norell pappa till de flesta organisationer och nätverk som dominerar politisk islam i Väst, så även i Sverige.

”Genom att effektivt skaffa sig en position som representant för muslimska kommuniteter, spelade man ut andra muslimska grupper om vem som skulle företräda muslimer i relation till den politiska och ekonomiska makten”, skriver Norell.

De föreningar som associeras med Muslimska Brödraskapet har enligt en färsk rapport av Aje Carlbom som mål att muslimer ska skyddas från majoritetetssamhället med bland annat egna skolor och ett eget civilsamhälle.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag