Inflationen sjunker mer än väntat

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 14 sep 2023 2023-09-14
E-post

Inflationen i Sverige faller mer än väntat, och landar i augusti på 4,7 procent enligt KPIF-måttet, som är det mått som Riksbanken förhåller sig till när den sätter räntan, rapporterar Svenska Dagbladet.

Augusti månads inflationssiffra är betydligt lägre än siffran för juli, som hamnade på 6,4 procent, och är dessutom 0,2 procentenheter lägre än marknadens konsensusprognos.

Den främsta orsaken till den fallande inflationen var elpriserna, som sjönk med nästan 37 procent i augusti jämfört med samma månad 2022. Priserna på livsmedelspriserna sjönk dessutom med 0,7 procent jämfört med juli.

– Priserna för livsmedel och el sjönk i augusti. Även priserna för paketresor sjönk, men det är normalt för säsongen, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Även oräknat sjunkande elpriser föll inflationen i augusti, från 8,0 procent till 7,2 procent vilket är lägre än Infronts enkät på 7,4 procent.

– Vi ska inte glömma att vi fortfarande är inne i sommarmånaderna och då har du säsongseffekter på både grönsaker, du kan ha det på paketresor. Så siffran färgas lite av det. Men man kommer inte undan att vi är på väg mot en lägre inflation, säger SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist till SvD.

– Vi har kommit en bra bit på vägen men vi har inte jagat bort inflationsmonstret ännu, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, som förutspår att Riksbanken höjer räntan från 3,75 till 4 procent i nästa vecka.

Mattias Persson tror även att det blir en ytterligare räntehöjning i november, medan Robert Bergqvist spår att nästa veckas höjning blir den sista.

Läs även: Inflationstakten sjunker: ”Passerade toppen i februari”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag