Influencersystrarnas absurda varning om Tidöpartierna: ”Plötsligt får vi inte göra abort längre”

Hanna Widell och Amanda Schulman. Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Lördag 6 maj 2023 2023-05-06
E-post 0

Inför valet poserade systrarna och mediaprofilerna Hannah Widell och Amanda Schulman med Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och uppmanade sina följare att inte rösta på Ulf Kristerssons regeringsunderlag. Nu varnar influencersystrarna om att rätten till abort kan dras in med den nya regeringen. Detta trots att det står i Tidöavtalet att förslag ska ”tas fram om hur kvinnans rätt till abort kan ges skydd i regeringsformen”.

Det är i en intervju med Dagens Nyheter som de båda systrarna och grundarna till mediabolaget Perfect Day för tesen att den nuvarande mandatperioden kommer innebära ett bakslag för jämställdheten.

– Frågorna som diskuterades det här valet var väldigt manliga. Det var inte så mycket vård, till exempel, som är ett kvinnligt ämne. Det var krig och gängkriminalitet, och det var inte klimatet eller vården, säger Amanda Schulman, gift med DN-krönikören Alex Schulman, till tidningen.

Läs även: Stort kulturbråk när Schulman anklagas för att ha ljugit om sin morfar i filmatiserad roman

Vidare påstår systrarna att Tidöpartiernas politik oroar kvinnor och Hannah Widell hänvisar till de sjunkande födelsetalen, utifrån vilka hon drar sina egna slutsatser.

– Hur ska vi kvinnor våga? Det är kris. Finns det någon barnmorska över huvud taget? Vården efter man har fött barn är också pannkaka. Vi vågar inte ens ligga, helt plötsligt får vi inte göra abort längre, säger Widell.

Vad Hannah Widell får sitt sista påstående ifrån är oklart. Nyheter Idag kan dock konstatera att det i Tidöavtalet står att aborträtten ska stärkas i och med en ny grundlagsutredning – inte dras in.

”Den pågående grundlagsutredningen om bl.a. domstolarnas oberoende ska fullföljas utifrån gällande direktiv. En ny grundlagsutredning ska bl.a. utreda hur aborträtten kan stärkas. Förslag tas fram om hur kvinnans rätt till abort kan ges skydd i regeringsformen”, står det på sida 61 i Tidöavtalet.

Någon följdfråga ställs inte heller av Dagens Nyheters reporter Patrik Lundberg, vilket bland annat noteras av tankesmedjan Timbros Catarina Kärkkäinen.

I intervjun påstår dessutom systrarna att de fick väldigt många hatiska mejl – i huvudsak från män – efter att ha poserat med Magdalena Andersson inför valet. Enligt S-ledaren säger det ”en hel del” om dagens samtalsklimat i Sverige.

– Det är fruktansvärt att man ska utstå så mycket hat på sociala medier för en fika med en socialdemokratisk statsminister, säger hon.

Läs även: Ramberg: ”Ansatsen i Tidöavtalet är lätt fascistisk”

Läs även: Alex Schulman: Carola är ”naiv”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag