Stort kulturbråk när Schulman anklagas för att ha ljugit om sin morfar i filmatiserad roman

Sven Stolpe och Alex Schulman. Bild: Public Domain/Basingo/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 5 apr 2023 2023-04-05
E-post

Får man hitta på vad som helst om verkliga personer i en roman? Frågan har blivit högaktuell efter att Alex Schulman anklagas för att ha smutskastat sin egen morfar, den konservativa författaren Sven Stolpe, som bland annat anklagas för att ha försökt mörda sin egen hustru i en roman som filmatiserats av SF.

DN-krönikören, poddaren och författaren Alex Schulman anklagas för lögnaktig smutskastning av sin egen morfar, författaren Sven Stolpe, död 1996, i en uppmärksammad artikel i Kvartal.

I romanen ”Bränn alla mina brev” från 2018, som filmatiserades med bland andra Bill Skarsgård förra året, hävdade Schulman bland annat att Sven Stolpe ska ha försökt mörda sin hustru Karin Stolpe genom att köra deras bil av vägen. Anledningen till mordförsöket ska ha varit att Karin haft en otrohetsaffär med Olof Lagercrantz, senare bland annat chefredaktör för Dagens Nyheter.

Problemet med det påståendet är att bilolyckan i fråga i inträffade i juni 1931, medan Schulman i sin roman förlagt olyckan ett år senare, så att den sker efter att Sven fått veta om hustruns otrohetsaffär.

Alex Schulman hävdar också i romanen att Karin Stolpe drabbades av svåra brännskador i bilolyckan. I själva verket blev Karin brännskadad efter en gasbehållare exploderat när hon lagade mat 1942. Trots detta hävdar Schulman att hans roman om sina morföräldrar bygger på fakta som Schulman grävt fram ur olika arkiv.

Även FIB Kulturfront har kritiserat Schulmans hantering av fakta kring sin morfar och mormor, i en artikel som publicerades i september i förra året.

Läs även: Schulmans attack på Kristersson: ”Pissar på vår demokrati”

Till saken hör att Sven Stolpe var en av Sveriges ledande konservativa intellektuella, som under sin livstid var i konflikt med uppburna kulturprofiler som nobelpristagaren Eyvind Johnson och Olof Lagercrantz.

Alex Schulman har besvarat kritiken från Kvartals skribent Lapo Lappin i sin podcast Alex och Sigges podcast som han driver tillsammans med författaren Sigge Ekelund.

– Jag skrev till reportern att böckerna är märkta som romaner och jag betonar i mitt efterord att böckerna är att betrakta som romaner, därför blir det underligt för mig att jag skrivit en roman anses vara redovisningsskyldig.

– Fuck off, säger Sigge Eklund.

– Nä det skrev jag inte men det var väl ungefär det som var andemeningen, säger Alex Schulman, som sedan berättar att han pratat med kriminologen och författaren Leif GW Persson om saken.

– Jag frågade honom om jag ska vara med på intervju. Då svarade han ”be honom dra åt helvete”. ”Det fattar väl vilken idiot som helst att en författare möblerar om i sitt material annars är det en telefonkatalog”, säger Alex Schulman, som hävdar att boken är ”sprängfylld av konstruktioner och ommöbleringar, det är helt enkelt en roman som bygger på faktiskt material”.

Förlaget Bookmark skriver emellertid att Schulman  ”med hjälp av autentiska brev och dagboksutdrag avtäcker han inte bara århundradets kärlekshistoria, utan även dess tragiska konsekvenser”, och SF kallar filmen för ”den sanna berättelsen om Karin Stolpe och hennes familj”.

Schulman står även fast vid påståendet att bilolyckan var ett avsiktligt mordförsök.

– Jag har ju bevis, dels ett brev som Sven Stolpe skrivit till sin mamma där han ber om pengar för en ny bil, där han erkänner för henne att ”jag körde bilen medvetet utför stupet”. Och så bifogar jag en sida från Olof Lagercrantz dagbok där Olof berättar att Karin berättat detta, att han med flit körde bilen av vägen för att döda sig själv och henne, säger han i podcasten.

Lapo Lappin säger till Expressen att problemet med Schulmans roman är att han i intervjuer hävdat att uppgifterna är sanna.

– Jag tycker man får skriva vad man vill i en roman. Men sedan kan man inte i intervjuer säga att det man skrivit är sant eller dokumentärt eller att de stora dragen är sanna, och det är vad Schulman gjort. Verket har mottagits som sant, visar jag i reportaget, säger Lapo Lappin till Expressen.

Även litteraturvetaren Lars Lönnroth, som är Olof Lagercrantz systerson, är kritisk till Schulman som han menar gjort en ”hutlös svartmålning” av sin morfar.

– Jag var själv väldigt kritisk mot Sven Stolpe. Men bilolyckan, som inte var en större grej, inträffade innan Olof dök upp i deras liv och kan därmed inte vara hämnd för något. Jag begriper inte var han fått det ifrån, att det i Olofs dagbok står att Karin skulle ha berättat att Sven körde av vägen med flit, det är inget jag eller andra som läst dagboken känner till, säger Lars Lönnroth till Expressen.

I ett inlägg på Facebook menar Lönnroth att ”Sven Stolpes arvingar bör kunna stämma Schulman för grovt förtal av avliden”. I inlägget rasar Lönnroth även mot Expressen, som han anklagar för att skydda Alex Schulman, som fått tidningens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik. Detta genom att tidningen påstås ha redigerat bort hans kommentarer om affären i en artikel.

I själva verket handlar det om två separata artiklar, som båda finns publicerade. Lönnroth har även missförstått varför Schulman fick Björn Nilsson-priset, som gick till Schulman och Sigge Ekelund för deras podcast, och inte till Schulman för romanen om Sven och Karin Stolpe.

Läs även: Schulmans morföräldrars hem har blivit moské: ”Väldigt fint”

Schulman får dock stöd i affären från vänster. I sitt veckobrev raljerar socialdemokratiska Arbetets kulturchef Johannes Klenell om att Lappin har faktagranskat en roman, och besvarar det med att själv faktagranska Klasse Möllbergs LP-skiva ”Banarne i Smurfland” från 1979.

”Jag har ägnat säkert ett trettiotal minuter åt att studera samtliga texter och vågar hävda att Möllberg aldrig befunnit sig i Smurfbyn eller ens musicerat med ursprungsbefolkningen” skriver Klenell, som hyllas av flera kultur- och medieprofiler för texten.

Även poddaren och författaren Sebastian Mattsson rycker ut till Schulmans försvar genom att anklaga Kvartal för en politisk agenda – även om han själv tycker ”Schulis vänsterclout mest är en pose”.

DN:s ledarskribent Erik Helmerson menar att Kvartals artikel visar att högern inte vet vad en roman är för något.

Alla på vänsterkanten ställer sig inte självklart på Schulmans sida. Myra Åhbeck Öhrman, skribent på bland annat Klenells Arbetet, menar att det är ”KONSTIGT att hänvisa till arkivmaterial som inte finns, bara för formens skull”.

Joel Hallforf, skribent på bland annat Expressens kultursida, försvarar Lappins artikel i ett inlägg. ”Han är ju väldigt tydlig med att det inte bara handlar om romanen, utan intervjuer och uttalanden runtomkring”.

Får man hitta på vad som helst i en roman om verkliga personer?
356 röster (se resultat)

Korrigering: I en tidigare version av artikeln angavs att Sven Stolpe var professor. Det stämmer inte, Stolpe disputerade men fick inte docentbetyg och verkade som lektor i Mjölby.

Läs även: Schulmans hån från Sturehof till vårdarbetare: ”Skit får skit helt enkelt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag