Infrastrukturminister Eneroth (S) utreds för sexbrott – får stöd av statsministern: ”Ingen tvekan om vad som hänt ”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/International Maritime Organization/CC BY 2.0
  • Onsdag 1 dec 2021 2021-12-01
E-post

Infrastrukturminister Tomas Eneroth utreds för sexuellt ofredande men får stanna kvar som minister, och har statsministerns fulla stöd i den ännu outredda skuldfrågan. 

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt och i det här fallet har Tomas Eneroth bett kvinnan om ursäkt, sade Magdalena Andersson på måndagens pressträff, vilket får hård kritik på sociala medier.

Samma dag som Magdalena Andersson presenterade sin nya regering meddelade Åklagarmyndigheten att chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren utreder infrastrukturminister Tomas Eneroth för sexuellt ofredande.

Läs även: Strandhäll (S) gör comeback – här är hela ministerlistan

– Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott, säger Maria Sterup.

Eneroth anklagas för att ha tafsat på en partikamrat under Socialdemokraternas kongress i Göteborg i början av november, vilket polisanmäldes efter att anklagelserna blivit kända.

På måndagens pressträff om den nya regeringen sade Magdalena Andersson att ”det är bra att frågan utreds”, och att hon är ”väldigt stolt över att vara ordförande i ett parti där medlemmar tar upp sådana här händelser och ser till att det utreds”.

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt och i det här fallet har Tomas Eneroth bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida. Jag ser ingen anledning att inte tro på det, sade Andersson.

Tomas Eneroth själv säger till Svenska Dagbladet att han välkomnar utredningen.

– Jag hoppas verkligen att det här är en förundersökning som går fort och att saken därmed kan bli utagerad. Det är klart att det varit jobbigt för mig och alla inblandade när det varit medieuppgifter. Då är det viktigt att saken blir ordentligt utredd, nu när det kommit en polisanmälan.

Enligt Eneroth utgör utredningen mot honom inget hinder för honom att verka som minister.

– Det har skett vid flera olika tidpunkter. Statsministern har ju varit tydlig med att det är möjligt. För min del är det viktigt att kunna fortsätta att arbeta med infrastrukturfrågor, säger Eneroth till Svenska Dagbladet.

Läs även: Hanif Bali tar time-out från politiken

På Twitter är kritiken hård mot att Eneroth kan fortsätta som minister.

Flera reagerar på att Magdalena Andersson föregår utredningen i sitt stöd till Eneroth.

En användare jämför med Hanif Bali, som tog time-out på grund av liknande anklagelser tidigare i år.

Även vänsterprofilen Victor Pressfeldt är kritisk, ur ett feministiskt perspektiv.

Läs även: Totalras för blågula – massiv Magdalena-effekt i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag