Turkiet skickar tusen poliser till gränsen – ska stoppa migranter från att ta sig tillbaka

Bild: Ggia/CC BY-SA 4.0/ArtemAugust
  • Torsdag 5 mar 2020 2020-03-05
E-post 1987

TURKIET/GREKLAND Samtidigt som grekisk gränspolis stoppar migranter från att ta sig in i EU kommer Turkiet skicka polis för att hindra dem från att ta sig tillbaka till Turkiet. Greklands migrationsminister säger att alla migranter som tagit sig in i landet illegalt den senaste tiden ska deporteras till sina hemländer.

Turkiet skickar nu 1 000 specialpoliser till gränsen mot Grekland för att stoppa migranter från att ta sig tillbaka till Turkiet rapporterar Reuters.

Läs även: Erdogan bekräftar: Turkiet öppnar gränsen – grekisk polis skjuter tårgas mot migranter

Enligt Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu ska 164 migranter ha skadats i sammandrabbningar med grekisk gränspolis.

– De har skadat 164 personer. De försöker trycka tillbaka 4 900 personer till Turkiet. Vi skickar 1 000 specialpoliser till gränsen för att förhindra det, säger Soylu.

På onsdagen sade Greklands migrationsminister Notis Mitarachi att migranter som tar sig över gränsen illegalt från och med 1 mars kommer förflyttas till staden Serres i norra Grekland, för att därifrån deporteras till sina hemländer rapporterar Reuters.

– Vårt mål är att de ska återvända till sina hemländer, säger Mitarachi.

Läs även: EU tackar Grekland: ”Europas sköld”

På torsdagens morgon säger Migrationsverkets generalsekreterare Mikael Ribbenvik till SVT att risken för en ny migrantkris som 2015 är liten.

– Då var det en dominoeffekt där varje gräns upp till Sverige föll. Nu tänker stater att om folk kommer till oss så får de stanna för gränsen efter är stängd. Så varje gräns i Europa är stängd eller förbereder sig för att stänga, säger Ribbenvik, som också menar att många uppgifter om situationen vid den grekisk-turkiska gränsen är överdrivna.

– Det finns inte hundratusentals människor vid gränsen och jag tror att FN:s siffror är överskattade, säger Mikael Ribbenvik till SVT.

Läs även: Åkesson (SD) delar ut flygblad till migranter vid turkiska gränsen: ”Sverige är fullt”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag