Inga pengar till ukrainska flyktingar: ”Vill inte att någon ska fastna i ett bidragsberoende”

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 14 apr 2022 2022-04-14
E-post 2427

År 2015 kunde företag som ordnade boende åt migranter tälja guld med smörkniv på skattebetalarnas bekostnad. När det gäller de ukrainska flyktingarna som kommit sedan Ryssland inledde sitt krig är det annorlunda. Många flyktingar har fortfarande inte fått den låga dagsersättningen från migrationsverket, och de svenska familjer som tagit in dem får stå för försörjningen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Många ukrainska flyktingar som kommit till Sverige har hittills fått klara sig helt utan bidrag från staten, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Vi klarar oss tack vare volontärerna. Vi hade ingenting med oss, och vare sig jag eller någon annan ukrainare jag känner till har ännu fått någon ersättning från Migrationsverket, säger 37-åriga Maryna  Tiutiunyk, som varit i Sverige i tre veckor.

– Volontärerna hjälper mig med blöjor och barnmat, annars vet jag inte hur det hade gått, säger Kateryna Zinko som kom till Sverige för en månad sedan med två barn. Inte heller hon har sett röken av något ekonomiskt stöd från svenska staten.

Läs även: Aftonbladet: Rasism när många vill ta emot ukrainska flyktingar

Den dagsersättning som flyktingarna väntar på är emellertid inte särskilt hög. En ensamkommande vuxen flykting får 71 kronor per dag, finns det fler personer i samma familj är ersättningen 61 kronor per person. Enligt konsumentverkets beräkningar räcker det inte ens till matkostnader idag.

När det gäller de svenska familjer som öppnat sina hem för ukrainska flyktingar så får de själv stå för försörjningen, säger Rita Crossler, volontär på frivilligorganisationen Välkommen till Värmdö.

– Vi försöker avlasta med matkassar och presentkort i livsmedelsbutiker som finansieras med insamlingar, men värdfamiljerna står för det mesta själva, säger hon.

– Fyra personer bor hos mig. En mamma, en farmor och två barn. De kom 12 mars och har ännu inte fått någon ersättning. Vi står för allt och vi klarar det, berättar Elin Hagberg

År 2015 då Sverige hade den förra stora flyktingvågen såg det annorlunda ut. Då kunde Göteborgs-Tidningen rapportera att en enrumslägenhet hyrdes ut till ensamkommande för 46 500 kronor per månad – på skattebetalarnas bekostnad. Migrationsverket hade då under tre års tid betalat ut sammanlagt 12,4 miljarder för boende åt ensamkommande.

Det kommer emellertid inte bli tal om något liknande miljardregn över ukrainska flyktingar säger migrationsminister Anders Ygeman (S) till Svenska Dagbladet

– Det är klart att det (dagsersättningen) inte är mycket pengar men vi vill inte att någon ska fastna i ett bidragsberoende i Sverige, säger Ygeman.

De ukrainska flyktingar som bor hos värdfamiljer och har svårt att få det att gå runt ekonomiskt hänvisar Ygeman till boende i Migrationsverkets lokaler, där maten ingår.

– Om du ska bo i eget boende är det också rimligt att du ska arbeta och försörja dig själv eller att du får hjälp, säger han.

Läs även: Främmande män bröt sig in på boende för ukrainska flyktingar

Läs även: Migranter från Irak och Nigeria misstänks ha våldtagit 18-årig ukrainska på flyktingboende

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag