Inga tecken på att moskénbrand var anlagd

Bild: Max Kukurudziak/Unsplash
  • Onsdag 4 okt 2023 2023-10-04
E-post

Det finns inga indikationer utifrån vittnesuppgifter, filmer och foton som visar att den brand som förstörde moskén i Eskilstuna i förra vecka var anlagd, säger förundersökningsledare Anders Wigholm. Nyans partiledare Mikail Yüksel påstod i förra veckan att branden var ett attentat, ett påstående som fick spridning i Mellanöstern-media.

På måndagen i förra veckan brann moskén i Eskilstuna ned i en brand som många trodde var anlagd.

– Jag känner oro för vad som kan ha orsakat det. Vi ser idag till exempel att det är många muslimer men också symboler för islam då som har skadats. Så jag vet inte, är det här en utveckling av det? Är det här en fortsättning av det? Eller är det bara så att det är något helt annat? sade moskéns talesman Anas Deneche till SVT.

Nyans partiledare Mikail Yüksel var mer säker på sin sak. ”Återigen slår terror till mot en moské i Sverige. Den här gången satte angriparen taket i brand. Det gick inte att rädda byggnaden som brann ner till grunden på bara några timmar” skrev Yüksel i ett engelspråkigt inlägg på plattformen X.

Yüksels inlägg citerades av den London-baserade sajten Middle East Eye, som i en artikel under kategorin ”islamofobi” uppger att ”Svensk moské förstörd i misstänkt mordbrand”, och felaktigt påstår att Yüksel är riksdagsledamot.

Läs även: Eskilstunamoskén sågar Yüksel efter branden: ”Har aktivt felciterat för att politisera attacken”

Polisen inledde en förundersökning om grov mordbrand. En vecka senare konstaterar förundersökningsledare  Anders Wigholm att det saknas indikationer på att branden i moskén var anlagd.

– Det finns inga indikationer på att branden var anlagd, utifrån vittnesuppgifter, fotografier och filmer, säger Anders Wigholm till Dagens Nyheter.

Vad som orsakat branden är ännu oklart.

– I nuläget vet vi inte det, och det är inte säkert att vi kommer få fram det heller, säger Wigholm till DN.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag