Eskilstunamoskén sågar Yüksel efter branden: ”Har aktivt felciterat för att politisera attacken”

Bild: Pressbild partiet Nyans/Faksimil X
  • Onsdag 27 sep 2023 2023-09-27
E-post

Nyans partiledare Mikail Yüksel påstod att måndagens brand i Eskilstunamoskén var en terrorattack i ett engelskspråkig X-inlägg som spreds vidare av sajten Middle East Eye. Men Yüksels påstående får nu hård kritik av moskéns talesperson Anas Deneche, som anklagar Yüksel för att ha citerat honom fel i syfte att ”politisera attacken”.

På måndagen totalförstördes moskén i Eskilstuna i en brand som polisen utreder som grov mordbrand. Ingen person skadades i branden.

I samband med branden uttalade sig Anas Deneche till flera medier om att moskén utsatts för hot under en längre tid. Han sade även till Sveriges Radio att hans mamma ska ha hört en explosion innan branden bröt ut.

– Hon hörde en explosion, och helt plötsligt börjar saker och ting brinna, sade Deneche till Sveriges Radio.

Till SVT Nyheter Sörmland var Deneche mer vag i fråga om vad som orsakat branden.

– Jag känner oro för vad som kan ha orsakat det. Vi ser idag till exempel att det är många muslimer men också symboler för islam då som har skadats. Så jag vet inte, är det här en utveckling av det? Är det här en fortsättning av det? Eller är det bara så att det är något helt annat? sade han till SVT.

Partien Nyans partiledare Mikail Yüksel var emellertid mera säker på sin sak. ”Återigen slår terror till mot en moské i Sverige. Den här gången satte angriparen taket i brand. Det gick inte att rädda byggnaden som brann ner till grunden på bara några timmar” skrev Yüksel i ett engelspråkigt inlägg på plattformen X.

”Detta är ännu en brutal attack mot mänskliga rättigheter och mot demokrati och frihet i landet som formellt är känt som en humanitär supermakt” skrev Yüksel vidare.

Yüksels inlägg citerades av den London-baserade sajten Middle East Eye, som i en artikel under kategorin ”islamofobi” uppger att ”Svensk moské förstörd i misstänkt mordbrand”, och hänvisar till uppgifter om att moskén utsatts för hot.

Middle East Eye, som av regeringarna i Saudiarabien, Egypten, Bahrain och Förenade Arabemiraten anklagats för att finansieras av Qatar och för kopplingar till muslimska brödraskapet, påstår även felaktigt i artikeln att Yüksel är ledamot i riksdagen, ett påstående som upprepas när sajten sprider artikeln på plattformen X.

Det fick Anas Deneche att reagera. I ett inlägg där sajtens inlägg citeras totalsågar Deneche Yüksel, som anklagas för att politisera den misstänkta mordbranden genom att ”aktivt felcitera”.

”Jag är officiell talesperson för Stora moskén i Eskilstuna och vi har aldrig uttryckt att det är en terrorattack eller en rasistisk attack. Politikern (Inte riksdagsledamoten) har aktivt felciterat moskéns uttalande för att politisera attacken, folk misstänker hyresvärden” skriver Deneche i ett engelskspråkigt inlägg.

Läs även: Yüksel hotar stämma Jomshof för förtal

Läs även: Yüksel uppmanar Turkiet att pressa Sverige till förbud mot koranbränningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag