Inga vita får ställa frågor under antirasistisk konferens

Old College, University of Edinburgh. Bild: LW Yang
  • Måndag 30 sep 2019 2019-09-30
E-post 1171

EDINBURGH En antirasistisk konferens på universitetet i Edinburgh planerar att inte låta vita personer ställa frågor under paneldebatter. Vita ska även förbjudas tillträde till vissa rum, och universitetet får kritik för att man upplåter sina lokaler till ett evenemang som enligt en antirasistisk aktivist är ”uppenbart rasistiskt”.

Universitetet i Edinburgh i Skottland får kritik för att man upplåter sina lokaler till en antirasistisk konferens där vita förbjuds att ställa frågor under evenemanget, rapporterar The Telegraph.

Konferensen organiseras av organisationen ”Resisting Whiteness” som beskriver sig själv som en organisation för färgade personer som är queer och trans.

Enligt arrangörerna kommer man under frågestunder inte ge mikrofonen till vita personer, ”inte för att vi inte tror att vita personer har något att erbjuda diskussionen utan för att vi vill förstärka de färgades röster”.

Vita personer som ändå har frågor uppmanas dela dem med arrangörerna eller talarna efter paneldiskussionen.

Läs även: C ställer in antirasistisk konferens med ”extremistgäng”

På konferensen kommer det även finnas ett så kallat ”safe space” där vita personer förbjuds tillträde, och konferensen kritiseras av den antirasistiska aktivisten Jane McColl som menar att evenemanget i sig är ”uppenbart rasistiskt”.

– Kampen för att uppnå jämlikhet och rättvisa trycks tillbaka flera årtionden, på grund av handlingarna från en liten grupp extremister vars perversa logik gör att de förringar vita personer, inte för vilka de är som individer utan enbart på grund av deras hudfärg, säger McColl och fortsätter:

– Tänk er om den här konferensen hade hetat ”Resisting Blackness”, och att icke-vita människor blev tillsagda att de inte fick ställa frågor, eller inte fick tillgång till ett rum för att de har ”fel” hudfärg.

En talesperson för universitetet säger att rasism var ett viktigt ämne för debatt men tillade att universitetet sätter ”stort värde på frågor om jämlikhet och röster”, och att universitetet mött organisatörerna för att säkerställa att evenemanget är i linje med universitetets värderingar.

– Vi har uttryckt vår oro för vissa aspekter av evenemangets format, och de har reviderat sin policy för ”safe space” under konferensen, säger talespersonen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag