Ingen Archer till Ukraina: ”Ynkligt och svagt”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Public Domain
  • Onsdag 16 nov 2022 2022-11-16
E-post 60

Innan valet kritiserade Moderaterna regeringen för att inte skicka det svenska artillerisystemet Archer till Ukraina, något Ulf Kristersson kallade för ”ynkligt och svagt”. Men när den blågula regeringen presenterar sitt stödpaket till Ukraina saknas fortfarande Archer.

Innan valet kallade Ulf Kristersson (M) det för ”ynkligt och svagt” av regeringen att inte skicka artillerisystemet Archer till Ukraina.

”Jag tycker det är ynkligt och svagt, när Ukraina nu strider inte bara för sina egen frihet, utan för hela Europa”, skrev Kristersson till Omni när det stod klart att Magdalena Anderssons regering inte kommer skicka Archer, som Ukraina ska ha bett om.

I ett inlägg på Twitter upprepade Moderaterna kritiken. ”Magdalena Andersson säger nej till att skicka artillerisystemet Archer till Ukraina. Det tycker Moderaterna är fel. Att hjälpa Ukraina med vapen för att bekämpa Putin är det minsta vi kan göra” skrev Moderaterna i inlägget.

Men när den blågula regeringen på onsdag morgon presenterar sitt nya stödpaket till Ukraina saknas fortfarande Archer.

– Det sker inte denna gången. Nu sker det som vi snabbt kan bidra med, det som ligger högst på Ukrainas önskelista så att säga, vad de behöver, och det som kan ske utan omfattande utbildningsinsatser. Så att det här är det bästa sättet vi kan stödja Ukraina just nu, säger Kristersson till Expressen.

Istället skickar regeringen bland annat ett luftvärnssystem och ammunition till det svenska luftvärnssystemet och ett annat. Den militära delen av stödpaketet är värd omkring tre miljarder kronor och blir det största enskilda stödpaketet från Sverige till Ukraina hittills.

Läs även: V-ledamot röstade mot militärt bistånd till Ukraina i EU-parlamentet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag