V-ledamot röstade mot militärt bistånd till Ukraina i EU-parlamentet

Vladimir Putin och Malin Björk (V). Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 8 okt 2022 2022-10-08
E-post 297

Innan valet hävdade vänsterprofiler som Jan Guillou att SD kommer stoppa det militära biståndet till Ukraina. Men nu har istället vänsterpartisten Malin Björk röstat mot militärt Ukraina-bistånd i EU-parlamentet.

I en krönika innan valet varnade Aftonbladets krönikör Jan Guillou för att SD vid en blågul valseger skulle pressa en regering ledd av Ulf Kristersson till att ge ”mindre militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina”.

Läs även: Vänsterpartiet säger nej till att skicka vapen till Ukraina

Nu visar det sig emellertid att det svenska parti som motsätter sig militärt stöd till Ukraina är Vänsterpartiet.

I ett inlägg på Twitter på torsdagen uppger EU-parlamentarikern Arba Kokalari (M) för att hennes kollega från V Malin Björk röstade emot militärt bistånd till Ukraina.

I ett SMS till Expressen skriver Björk att V är för militärt bistånd till Ukraina ”om det behövs” men att storleken och fördelningen inte ska bestämmas av EU.

”Inte heller anser vi att skrivningarna om att massiva vapenleveranser per definition kommer innebära ett kortare krig. Det är mer komplext än så”, skriver Björk vidare till Expressen, och uppger att V är beredda att diskutera ökat militärt bistånd till Ukraina i den svenska riksdagen.

Kokalari ger emellertid inte mycket för Björks förklaring.

– Ryssland har startat krig i Europa och Ukraina behöver allt vårt stöd. Då måste EU hålla ihop och hjälpas åt att bistå Ukraina med mer vapen. Att Malin Björk och Vänsterpartiet inte kan ställa sig bakom det är farligt och jag beklagar det, säger hon till Expressen.

Läs även: Vänsterpartiet ändrar sig om vapen till Ukraina

Läs även: Musk vill ge Krim till Ryssland i fredsförslag – sågas av Ukraina och hånas av Kreml

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag