Ingen avslutning i kyrkan för skolbarn i Arjeplog

Kyrkan i Arjeplog. Bild: ZorroIII/CC BY 2.5
  • Söndag 12 jun 2022 2022-06-12
E-post 390

Det blir ingen skolavslutning i kyrkan i Arjeplog för de yngre eleverna i Arjeplog, rapporterar SVT Nyheter Norbotten. Enligt Helene Lindberg, rektor på Öbergaskolan och Kyrkholmsskolan F-9, har beslutet fattats efter önskemål från elever och personal.

– Det är skolans angelägenhet hur vi anordnar skolavslutningen. För min del är det elever och personals åsikter som gäller, säger rektorn Helene Lindberg till SVT.

Läs även: Stark opinion mot förbud för skolavslutningar i kyrkan

Enligt Lindberg är det många elever som inte vill ha avslutning i kyrkan för att man tycker ”omgivningen där är skrämmande”.

– Man känner inte alla människor och man känner sig tryggare i det lilla, säger hon.

Beslutet är också en ”lättnad för några lärare” enligt Lindberg

– Man får ha sin avslutning i klassrummet och man sjunger tillsammans. Det blir lugnare.

Men enligt de elever som SVT talat med så vill de flesta fira skolavslutningen i kyrkan. Eleverna i årskurs 9 kommer också få göra det, men det krävdes påtryckningar mot skolans rektor.

– Från början skulle vi vara tvungna att fira vår skolavslutning på Medborgarhuset, men majoriteten av oss elever protesterade och det gav resultat, säger Hugo Karlman, avgångselev på högstadiet i Arjeplog, till SVT.

Läs även: Kyrka totalförstörd i brand

Läs även: Flickor eldade i kyrka – utredningen läggs ned

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag