Ingen ungdomsrabatt för mordbrännande migranter – tio års fängelse för branden på Lesbos

Migrantlägret i Moria i januari 2017. Bild: Cathsign/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 14 jun 2021 2021-06-14
E-post 1424

GREKLAND En grekisk domstol dömde fyra afghanska migranter till tio års fängelse för att ha bränt ned flyktinglägret Moria. Tre av migranterna var under 18 när lägret brändes ned, men domstolen avvisade försvarets begäran om att de skulle dömas som ungdomar. 

Fyra afghanska migranter döms till tio års fängelse var för mordbranden som brände ned migrantlägret Moria på ön Lesbos i september förra året, rapporterar Reuters.

Läs även: Fem migranter gripna efter brand i grekiskt läger

Afghanerna dömdes efter att den grekiska domstolen avvisat en begäran från tre av de misstänktas advokater om att de skulle prövas som ungdomar, då de var under 18 år när branden inträffade.

Sammanlagt sex afghaner greps av polis efter branden. De övriga två dömdes till fem års fängelse var vid en rättegång i mars.

Grekiska myndigheter tror att branden, som inte skördade några liv, anlades på grund av de karantänåtgärder som vidtogs efter att fall av covid-19 upptäckts bland migranterna.

Innan branden var Moria Europas största flyktingläger, och över 12 000 migranter, främst från Afghanistan, Syrien och Irak, blev hemlösa efter branden och fick tillbringa dagar utan vatten, mat, tak över huvud eller sanitära nödvändigheter.

En temporärt flyktingläger har anlagts på ett tidigare skjutfält på ön, och en ny, stängd migrantanläggning planeras på Lesbos och den närliggande ön Chios.

Kritiker anklagar de planerade lägren för att likna fängelser, och på ön Chios demonstrerade lokalbefolkningen mot storleken den planerade anläggningen i februari, rapporterade Kathimerini.

Demonstranterna krävde att det planerade lägret inte skulle husera mer än 500 personer, och att syftet med en sådan anläggning ska vara att identifiera och registrera migranter innan transport till det grekiska fastlandet.

Läs även: Oro för coronafall på migrant-ön Lesbos

Läs även: Sverige skickar stöd till Grekland: ”Tak över huvudet för upp emot 1 000 migranter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag