Oro för coronafall på migrant-ön Lesbos

Migrantläger på Lesbos 2015. Bild: L-BBE/CC BY 3.0/ NIAID Rocky Mountain Laboratories/Public Domain
  • Torsdag 12 mar 2020 2020-03-12
E-post

Nu har det nya coronaviruset spridits till den grekiska ön Lesbos, där 27 000 migranter lever i ett överfullt läger, rapporterar Daily Mail.

Det är en oidentifierad 40-årig kvinna som fått diagnosen efter att nyligen ha rest i  Israel och Egypten. Kvinnan är satt i karantän. Skolan där kvinnans barn gick har stängt på grund av risken för spridning av det nya coronaviruset.

Grekiska myndigheter har uttryckt oro för att det nya coronaviruset ska sprida sig till Lesbos med sitt överfulla migrantläger.

Läs även: WHO bedömer corona som pandemi

Plomari, där den smittade kvinnan bor, ligger cirka 16 kilometer från migrantlägret Moria, som är byggt för 3 000 migranter men idag huserar omkring 27 000 personer.

Förhållandena i Morialägret skulle bli en mardröm för sjukvården, förklarar en läkare för The Guardian.

– Om du läser om spanska sjukan så var det precis så här den började spridas, på överfulla inrättningar där folk med en viral infektion fick bakteriella infektioner som dödade dem, säger doktor Hana Pospisilova, som arbetar som läkare i Morialägret, till The Guardian.

”Spanska sjukan” var en ovanligt dödlig influensa som dödade mellan 17 och 50 miljoner människor mellan 1918 och 1920.

Mer än 1 700 nya migranter anlände till Lesbos i förra veckan sedan Turkiets president Erdogan ensidigt öppnat gränsen till EU.

Läs även: 60 poliser skadade under upplopp mot migrantläger på grekiska öar

I slutet av februari skakades öarna Lesbos och Chios av våldsamma demonstrationer mot byggandet av nya migrantläger. Minst 60 poliser skadades i upploppen.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag