Knarksmugglare skickas till polskt fängelse – mot sin vilja

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 10 aug 2023 2023-08-10
E-post

Kriminalvården har beslutat att en polsk medborgare som dömts till tre år och nio månaders fängelse för rattfylleri och grov narkotikasmuggling ska avtjäna sitt straff i Polen – mot mannens vilja. Nu har tingsrätten gått på Kriminalvårdens linje medan hovrätten har nekat prövningstillstånd, vilket innebär att mannen kommer skickas till Polen, rapporterar Dagens Juridik.

I sin utredning konstaterade Kriminalvården att den dömda mannen är polsk medborgare samt har sin familj och sin senast kända adress i Polen.

Han har inte heller varit folkbokförd i Sverige, vilket innebär att varken Polens medgivande eller mannens samtycke krävs för en överföring till ett polskt fängelse.

Mannen motsatte sig en överföring till Polen, dels på grund av att fängelseförhållandena i Polen är sämre än i Sverige, dels på grund av att straffet skulle bli längre i Polen än i Sverige.

Han framförde också påståendet att det ska finnas en allvarlig hotbild mot honom i hemlandet på grund av att den narkotika han smugglade in i Sverige beslagtogs vid gripandet.

Kriminalvården menade emellertid att mannens sociala återanpassning skulle underlättas om han avtjänade sitt straff Polen.

När det gällde skillnaden i faktisk fängelsetid menade myndigheten att skillnaderna länderna emellan inte är sådana att en eventuell strafftidsförlängning kunde anses oproportionerlig.

Om den påstådda hotbilden konstaterade Kriminalvården att ”denna typ av eventuellt hot och våld får anses kunna hanteras inom det polska rättssystemet och polska anstalter”.

Läs även: KD vill bygga fängelser utomlands – för utländska fångar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag