Ingerö till Lindberg: ”Kan du inte släppa din SD-neuros och prata politik?”

Foto: Faksimil SVT
  • Tisdag 12 mar 2019 2019-03-12
E-post 2700

STOCKHOLM Både Ebba Busch Thor och hennes parti Kristdemokraterna gör bra ifrån sig i opinionen just nu. På måndagskvällen hettade det till i SVT Aktuellts studio när Aftonbladets Anders Lindberg och KD:s Johan Ingerö fick debattera vad det beror.

KD får 10,6 procent och Ebba Busch Thor åtnjuter högst förtroende av alla partiledare enligt färska Demoskopmätningar. Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab, anger flera orsaker till detta, bland annat att partiet har stått stadigt under regeringsbildningen.

– Vi har aldrig darrat på manschetten när det gäller att en röst på oss är en röst på en borgerlig regering, inte en socialdemokratisk, säger Ingerö.

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg säger att framgångarna beror på att KD har positionerat sig som ”sverigedemokrater med ett mänskligt ansikte” och driver SD:s symbolfrågor.

– Det flyter runt ganska mycket väljare som vill ha någon som är väldigt tydlig, står upp för de här frågorna. Man vill ifrågasätta islam, man vill ifrågasätta invandring, man vill ifrågasätta feminism. Nu fångar Kristdemokraterna hela den gruppen.

– Det här är precis anledningen till att vi växer, svarar Johan Ingerö och pekar mot Anders Lindberg.

– Det finns inga sverigedemokrater här, titta under bordet om du vill. Kan du inte släppa din SD-neuros och prata politik?

Åkesson och Trump förs på tal

Lindberg fortsätter att kritisera KD för att ägna sig åt symbolfrågor och ”Trump-retorik” istället för klassiska höger-vänster-frågor. Ingerö svarar att exempelvis kvinnors otrygghet är allt annat än en symbolfråga och kräver andra lösningar än en skattereform.

– KD är det parti idag som lyckas kapitalisera på det som Jimmie Åkesson har förberett under lång tid. Man blir så att säga en rumsren högerpopulism, och det är jättekraftfullt, säger Lindberg.

– Har du ingenting att säga i sakpolitik? Måste allting med dig alltid handla om etiketter och brunsmetning och Donald Trump? Byt skiva!, svarar Ingerö och fortsätter:

– Jag förstår inte riktigt vad din drivkraft är men vad jag förstår är resultatet av den. Du har i många år lyckats med att föra bort politiken från sakfrågor in i det här polariserande konfliktklimatet som vi har nu. Är du stolt över det här?

På Twitter säger flera att Johan Ingerö tog hem segern i debatten.

Anders Lindberg själv bemöter synpunkterna så här:

Läs även: Aftonbladet fälls för publiceringar om Fredriksson

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Vem vann debatten?
5769 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag