Nu kovänder M och KD – vill sänka elskatten

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 14 dec 2021 2021-12-14
E-post

I oktober föreslog Sverigedemokraterna en sänkning av elskatten för att stödja elkunder under den pågående elkrisen. Den gången fick SD inte med sig något annat riksdagsparti, men nu har både Moderaterna och Kristdemokraterna svängt i frågan och kommer med liknande förslag.

Elpriset har redan slagit det ena rekordet efter det andra, och vintern har bara börjat. Nu vill de blågula partierna sänka elskatten under vintermånaderna, liksom Norge har gjort.

Men den här gången kommer inte något gemensamt förslag från de blågula partierna M, KD och SD, utan partierna lägger fram förslaget var och en för sig.

Läs även: Nytt norskt stöd till elkunder – svenska energiministern erbjuder ”förståelse och medkänsla”

Först ut var Sverigedemokraterna, som föreslog en skattesänkning för södra Sverige – där elpriserna är högst – redan i mitten av oktober. Den gången vann SD inget gehör bland övriga partier, rapporterade Sveriges Radio.

På tisdagen kovände emellertid både Moderaterna och Kristdemokraterna, och kom med separata utspel om att sänka elskatten.

Först ut var Moderaterna, som presenterade ett förslag på sänkt elskatt på en pressträff på förmiddagen.

– Just nu så har vi historiskt höga priser och fjärde kvartalet kan bli det dyraste någonsin. Det slår mot många svenska hushåll. Alla har inte bundit sina elavtal. För att ha det sagt, säger Elisabeth Svantesson på pressträffen enligt Expressen.

Kommentaren om bundna elavtal syftar på att statsminister Magdalena Andersson i en riksdagsdebatt sagt att elkunder med bundna avtal inte drabbas av de höga elpriserna.

Läs även: Magdalena Anderssons tips till elkunder: Skaffa bundet elavtal

Moderaternas förslag innebär enligt Svantesson att elskatten för en vanlig villa sänks med mellan 1 500 och 2 000 kronor i månaden, vilket är en 98-procentig sänkning av skatten.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ville inte vara sämre, utan gick ut med att partiet vill sänka elskatten i ett Facebookinlägg där hon skriver att ”den rådande energipolitiken, som inneburit att kärnreaktorer har skrotats utan fullgod ersättning, har försatt svenska hushåll och företag i en ohållbar situation”.

Busch påpekar att ”det finns ekonomiskt utrymme att göra detta, eftersom de kraftiga prisökningarna har gett staten ökade momsintäkter”.

”Det är inte rimligt att statens kassa sväller för att folk och företag drabbas av en oförutsägbar vinterskatt på elnotan. De pengarna måste nu rulla i andra riktningen så att svenskarna får råd att ta sig genom köldmånaderna” fortsätter hon.

För att en sänkning av elskatten ska få stöd i riksdagen krävs att de blågula partierna får med sig antingen regerande Socialdemokraterna eller två andra partier.

Läs även: Ygeman (S) optimistisk om elpriset: ”På väg ner”

Läs även: Ygeman fick fel – elpriset når nytt rekord

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag