Inlägg om snåla svenskar blev viralt: ”Sa åt mig att vänta på rummet när de åt”

Genrebild. Foto: Daiga Ellaby/Unsplash
  • Tisdag 31 maj 2022 2022-05-31
E-post 429

Ett Reddit-inlägg om att som barn inte bjudas på mat när man hälsade på kompisar i svenska hem har blivit viralt och lett till hashtaggen #SwedenGate, där svenskar inte bara anklagas för snålhet utan också för rasism. 

Ett inlägg om att svenskar inte bjuder sina gäster på mat har blivit viralt på sajten Reddit med i skrivande stund 38 000 ”upvotes”. Inlägget är ett svar på tråden ”Vad är det konstigaste du behövt göra hemma hos någon annan på grund av deras kultur/religion”, och en användare skriver att denne hälsat på hos en svensk kompis under barndomen.

”Medan vi lekte på hans rum, ropade hans mamma att maten var klar. Och kolla det här. Han sa åt mig att VÄNTA på rummet medan de åt.” Flera andra användare svarar att de haft liknande upplevelser. En skriver att denne sov över hos en svensk vän utan att bjudas in till familjens frukost på morgonen.

Läs även: Aktivisten Lovette Jallow: ”Jag vet att Carl von Linné-statyerna i Sverige skakar”

Skärmdumpar av Reddit-svaret började spridas på andra plattformar som Twitter, där ett inlägg av den politiska aktivisten Lorette Jallow, som kom till Sverige från Gambia när hon var 11 och fick Raoul Wallenberg-priset 2019, blev viralt.

Diskussionen om huruvida det är en svensk vana att inte bjuda barnens vänner på middag fick snart den egna hashtaggen #SwedenGate där berättelser om hungriga barn som väntade på rummet blandades med andra anklagelser mot Sverige.

Loretta Jallow bidrar gärna till en vidare diskussion om svenskarnas rasism, och hävdar i ett inlägg att ”negerbollar” översätts till ”niggerballs” på engelska.

Andra börjar skämta om hur snåla svenskar är.

Många svenska twittrare irriteras av de uppgifter som sprids om svensk snålhet.

En del menar att uppgifterna om svensk snålhet i själva verket sprids av ryska troll.

Andra föredrog att bemöta påståendena om den svenska snålheten med humor.

Fick du vänta på rummet medan kompisen åt när du var barn?
1848 röster (se resultat)

Läs även: Ny kampanj sveper in över Sverige: Kan vara rasism att fråga någon varifrån den kommer

Läs även: Rapparens rasistattack: ”Fula blonda grisar ni svenskar är”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag