Inledde relation med flicka i 10-årsåldern – får nära en kvarts miljon i skadestånd efter att ha friats för våldtäkt

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Fredag 18 mar 2022 2022-03-18
E-post 864

En man dömdes till tolv års fängelse för hundratals grova våldtäkter mot en flicka i 10-årsåldern som han hade en relation med. Men hovrätten friade mannen, och nu får mannen 230 368 kronor i skadestånd för tiden han satt frihetsberövad, rapporterar Expressen.

En man i 40-årsåldern inledde en relation med en flicka i 10-årsåldern i en kommun i Skåne. Mannen kände flickans familj och de umgicks under flera års tid, men när mannens relation med sin sambo tog slut inledde han en relation med flickan, med början i november 2016.

Läs även: Massi Fritz: ”Ingen dömd våldtäktsman ska kunna beviljas skadestånd av staten”

I förhör med polis uppger flickan att de tittade på tv och åkte på utflykter men också att han utsatte henne för våldtäkter med inslag av grovt våld och förnedring. Mannen hävdade å sin sida att de inte hade sex förrän flickan fyllt femton år.

Mannen dömdes i tingsrätten till tolv års fängelse för grov våldtäkt mot barn. Enligt tingsrätten hade mannen våldtagit flickan vid över 800 tillfällen under flera års tid.

Men i hovrätten friades mannen från våldtäkterna –  trots att man fastslår att han hade en  ”olämplig” och ”osund relation” med flickan. Anledningen är att rätten bedömde flickans berättelse som ”svepande” och ”oklar”.

Efter att han friades från misstankarna begärde mannen skadestånd för de åtta månader då han satt häktad. Nu har Justitiekansler Mari Heidenborg beviljat mannen sammanlagt 230 368 kronor i skadestånd, rapporterar Expressen.

Av summan utgör 135 000 kronor ersättning för det lidande mannen fått utstå under tiden han suttit häktad.

Summan har sänkts från en ursprunglig summa på 270 000 kronor. Orsaken till det är att mannen själv försatte sig i en situation där han riskerade att misstänkas för brott genom att inleda en relation med en  flicka i 10-årsåldern.

– Han riskerar då att bli misstänkt för allvarlig brottslighet. Samtidigt har han inte dömts för något brott. Men har själv satt sig i en situation där han riskerar att bli misstänkt. Det är därför vi jämkar beloppet, men grunden är att han ska ha ersättning, säger Heidenborg till Expressen.

Läs även: Gav 840 000 kr i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Läs även: Skandalskadestånd till våldtäktsman alldeles för högt enligt ny rapport

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag