Inrikesminister Ygeman: Sexofredanden på festivaler var värre förr i tiden

Det har inte skett en ökning av sexofredanden på festivaler, hävdar Ygeman. Foto: Nyheter Idag samt Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Onsdag 18 jan 2017 2017-01-18
E-post 1238

SVERIGE Det är inte sexofredanden som har ökat i Sverige, däremot talar folk mer om sextrakasserier. Det hävdar Anders Ygeman i en intervju med SVT Nyheter. – Sexuellt ofredande på festivaler är i mina ögon mindre förekommande nu än för 20 år sen, men vi pratar mer om det nu, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT.

Sexofredanden på festivaler kom att bli förra årets stora snackis efter att Nyheter Idag avslöjat att Dagens Nyheter mörkat omfattande sexövergrepp på unga flickor i centrala Stockholm. I debatten som senare förts har det hävdats att sexofredanden på festivaler har blivit ett växande problem, men det är något som inrikesminister Anders Ygeman nu dementerar.

Istället är det tvärtom, sexbrotten på festivaler har i själva verket minskat, påstår han för SVT Nyheter när han befinner sig på konsertbranschens årliga konferens Sweden Live.

– Det är bra att vi pratar mer om sexuellt ofredande. Sexuellt ofredande på festivaler är i mina ögon mindre förekommande nu än för 20 år sen, men vi pratar mer om det nu, säger han.

SVT Nyheter har även talat med Eva Widgren som är projektansvarig för We Are Sthlm. Hon menar att problemet i första hand är att medier rapporterar som de gör om sexbrotten och i SVT Nyheters artikel används ordet ”sensationsrapportering”.

– En mer nyanserad rapportering vore önskvärd, säger hon.

PLUS: Tafsvakternas skräcknatt: Exklusiva bilder inifrån sexbrottsfestivalen We Are Sthlm

När Nyheter Idag dokumenterade festivalen We Are Stockholm 2016 blev vi ombedda att sluta fotografera när festivalens vakter omhändertog unga män i publikhavet. Under loppet av en halvtimme omhändertogs ett tiotal unga män. Senare visade rapporter från polismyndigheten att det förekom omfattande sexuella ofredanden under We Are Sthlm samma år.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag