Insiders avslöjar svensk rap-bluff när gäng tvättar pengar på Spotify

Bild: Lyyfe Williams/Bermix Studio/Unsplash
  • Tisdag 5 sep 2023 2023-09-05
E-post

Insiders från kriminella gäng berättar nu för Svenska Dagbladet om hur de utnyttjar plattformen Spotify för att tvätta pengar från brottslig verksamhet, men också för att marknadsföra gängen och värva unga medlemmar.

– Om du är nätverk och vill locka till dig barn och du har en rappare som blir stor så gör det halva jobbet för dig, säger en källa till SvD.

Den svenska gangsterrappen har under flera års tid framhållits som en genuin lyssnarsuccé i etablerade medier, där gangsterrappare omskrivs med antal spelningar på plattformen Spotify som ett mått på framgång.

Men nu avslöjar insiders från den gängkriminella svenska miljön för Svenska Dagbladet att delar av den svenska gangsterrap-succén på Spotify är en bluff, där kriminella nätverk köper spelningar åt gangsterrappare för att tvätta pengar, men också som en form av marknadsföring.

– Om du är nätverk och vill locka till dig barn och du har en rappare som blir stor så gör det halva jobbet för dig. Det är tjockt bra i rekryteringssyfte, säger ”Ismet”, en gängveteran i 30-årsåldern, till SvD.

Ismet, som egentligen heter något annat, berättar för SvD att hans gäng började tvätta pengar från kriminell verksamhet genom att köpa Spotifyspelningar åt gangsterrappare år 2019, samma år som mördade gangsterrapparen Einár slog igenom.

Läs även: Rapparen Einár skjuten till döds

Tvätten gick till så att gängen köpte den digitala valutan bitcoin för kontanter genom grupper på Facebook. Sedan använde man bitcoin till att betala konton på plattformen Telegram som sålde fejkade Spotifyspelningar.

– Botarna såg till att vi hamnade på topplistorna, genom att vi skapade högt tryck på en låt. När vi kom in på topplistorna fick vi riktiga streams också, berättar Ismet.

Spotifys ersättning för en miljon spelningar på plattformen är mellan 40 och 60 000 kronor, beroende på faktorer som i vilket land låten spelats, och om den spelats av ett gratis- eller premiumkonto. Enligt Ismet är det värt investeringen som pengatvätt så länge det handlar om tillräckligt stora volymer.

– Om det är stora volymer så är det värt det. Du gör inte detta om du vill tvätta hundra lax, för då förlorar du för mycket längs vägen. Men om du vill tvätta några kaniner (miljoner) så är det självklart bra, säger Ismet, som även pekar ut en känd svensk rappare som hans gäng har tvättat pengar på för SvD.

För de gangsterrappare vars låtar används till pengatvätt finns en fördel i att stödjas av ett kriminellt gäng på den hårda svenska marknaden för gangsterrap.

– 90 procent av de här rapparna är bara på låtsas, de behöver rygg. Då får de back up, och vi får använda dem. Det blir win win för båda, säger Ismet.

Fyra källor från varandra oberoende källor från den kriminella miljön bekräftar uppgifterna om att Spotify används som pengatvätt av kriminella gäng. Frågan uppges emellertid vara känslig, då verksamheten fortfarande pågår.

– Det finns fett många som gör det och som inte vill bli upptäckta, säger en källa till SvD.

Läs även: Brottsdömda rappare toppar Spotifys Sverigelista

I december 2019 uppmärksammade Dagens Nyheter problemet med köpta spelningar på Spotify.

– Om det stämmer att folk köper streams så är det ju att jämföra med dopning, sade Ebba Lindqvist, som driver ett pr-bolag och har mångårig erfarenhet inom musikbranschen, till Dagens Nyheter.

– Det är också illojalt mot branschkollegorna, det är nog många artister som inte fuskar som ser siffrorna och tänker ”Vad gör jag för fel, varför når inte jag dit?”, fortsatte hon.

DN följde upp med fler artiklar om fenomenet, och i slutet av januari 2020 meddelade Sveriges Radio att de tillfälligt stoppade programmet ”Digilistan”, som bygger på uppgifter om nedladdningar och spelningar från plattformar som Spotify.

– Vi känner oss inte helt trygga med att sända ut programmet med det underlag som vi har, efter den senaste tidens diskussioner om köpta streams, sade Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4, till Musikguiden på Sveriges Radio.

I februari 2020 varnade David Jacoby, senior security researcher på cybersäkerhetsföretaget Kaspersky Labs, för att Spotifyspelningar kan användas för tvätta pengar från brottslig verksamhet.

– Man kanske tappar lite av sitt kapital, men man får tvättade pengar tillbaka, sade Jacoby till DN.

Den 17 februari 2020 kunde DN till sist intervjua Spotifys Norden-vd Jenny Hermanson, som tonade ned problemet.

– Precis som vår finanschef Paul Vogel sa vid den senaste kvartalsrapporten så är det här ett extremt litet problem. Den siffra jag har, för det senaste kvartalet vi rapporterat, är att det är under en procent av alla streams globalt som är manipulerade, sade Hermanson till Dagens Nyheter.

När det gällde möjligheten för kriminella att tvätta pengar genom plattformen sade Hermanson till DN att Spotify i så fall skulle anmäla det misstänkta brottet till polisen.

– Penningtvätt är en kriminell handling. Om vi skulle upptäcka det så skulle vi rapportera det till polisen och arbeta med dem kring det, sade hon.

Läs även: SR-hyllad rappare häktad misstänks för kidnappning av rapartisten Einár

På hösten samma år börjar polisens Nationella operativa avdelning, Noa, se ett mönster på plattformen Spotify, där flera dömda gangsterrappare med koppling till kriminella gäng skördar stora framgångar med miljontals lyssningar.

En grupp på Noa börjar utreda frågan, då man misstänker att kriminella gäng använder Spotify för att tvätta pengar från narkotikahandel, bedrägerier, rån och beställningsmord.

En analytiker från gruppen, som SvD talat med, skrev ett PM med rubriken ”Musikbranschen och möjligheter till penningtvätt” och försökte sedan kontakta Spotifys säkerhetschef.

– Jag ringde och lämnade mitt namn till en assistent, och sa att jag ringde från Nationella operativa avdelningen. Men ingen ringde tillbaka, säger Noa-analytikern ”Johan”, som egentligen heter något annat, till SvD.

Spotify, som inte vill ställa upp på en intervju med SvD, skriver till tidningen att företaget inte har kontaktats av polisen om penningtvätt, och att man inte känner till det kontaktförsök som gjordes från Noa hösten 2021.

Spotify uppger även att plattformen använder ett system för att upptäcka avvikelser ”innan de når väsentliga nivåer”. Avvikelser kan hanteras med att hålla inne utbetalningar, att justera antalet spelningar eller att stänga av användare från plattformen.

”Det finns alltid mer arbete att göra, men våra automatiserade processer och manuella övervakning är marknadsledande – mindre än en procent av alla streams på Spotify har fastställts vara manipulerade” skriver en talesperson för Spotify till SvD.

Läs även: Hån och hat mot Einár efter mordet

Läs även: ”Dumle” skjuten till döds i Rinkeby

Läs även: Bombdåd mot rapparen 1.Cuz adress

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag