Bombdåd mot rapparen 1.Cuz adress

1.Cuz uppträder för Fridays for future. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0,
  • Måndag 2 jan 2023 2023-01-02
E-post 833

Natten till måndag inträffade två bombdåd i Stockholmsområdet, i Grimsta norr om Stockholm samt i Bagarmossen söder om staden. Bombdådet i Grimsta skedde mot en adress där den kända rapparen 1. Cuz, eller Abas Abdikarim Bakar, är skriven.

Klockan 03.15 fick SOS Alarm in ett larm om en explosion i stadsdelen Grimsta i Vällingby i Stockholm.

– Det är en port som är sprängd och mycket rutor som gått i fastigheten. Inga skadade vad vi vet än. Vi har sex stycken enheter på plats, säger Tobias Åkesson, ledningsbefäl på räddningstjänsten, till Aftonbladet.

Läs även: Våldsvåg kopplas till morden på Dumle och Einár

På den aktuella adressen är rapparen 1.Cuz, eller Abas Abdikarim Bakar, skriven. Enligt uppgift till Aftonbladet ska 1.Cuz ha varit måltavlan för bombdådet.

1.Cuz är mest känd för att ha deltagit i en kampanj för vaccinering tillsammans med den världsberömda svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av kavlaupp (@kavlaupp)

1.Cuz har även deltagit i Greta Thunbergs ”klimatstrejk”, samt uppträtt på ett evenemang för hennes organisation Fridays for Future i början av år 2020.

– Att få uppträda för klimatet är det minsta jag kan göra, ser fram emot att få göra det här igen med FFF & svenska folket, vi ses, sade 1.Cuz i ett pressmeddelande inför konserten enligt Kingsize Mag.

En av polisens hypoteser är att bombdådet mot 1.Cuz adress kan ha koppling till nyårsaftonens mord i Vällingby, då en 20-årig man sköts ihjäl och två yngre män skadades.

Läs även: Man sköts ihjäl på nyårsafton – 63 ihjälskjutna 2022

– Det är en av hypoteserna, att det kan ha koppling till dådet i Vällingby. Men det är en av flera hypoteser som ska utredas. Vi kartlägger samtliga personer som bor i fastigheten där det detonerat, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling till Expressen.

På nyårsdagen lade 1.Cuz upp ett filklipp på TikTok där han sprutar vad som ser ut som mousserande vin vid tunnelbanestationen i Hässelby.

Samma dag skrev ett anonymt konto en kommentar till ett inlägg på 1.Cuz Instagram-konto som löd ”Du låtsas att du vet var gud är när du har beställt ett mord må Allah förbanna dej ärligt din smutts”. Inlägget som kommenterades visade två personer, den ene maskerad, vid den svarta stenen i Mekka i Saudiarabien.

I natt lade 1.Cuz upp en Story på Instagram som visar en packad resväska.

Bild: Faksimil Instagram

1.Cuz dömdes till 1 år och 8 månaders fängelse för grovt vapenbrott år 2017. Han har sedan dess dömts tre gånger för ringa narkotikabrott, senast i juli förra året.

Bara en dryg timme efter explosionen i Grimsta inträffade en explosion i Bagarmossen söder om Stockholm.

Fyra personer har gripits i samband med nattens bombdåd. Enligt uppgift till Expressen hör en annan rappare, som tidigare dömts för flera brott och har kopplingar till gängkriminella miljöer, till de gripna.

– Personerna som gripits ska höras. Det är fortfarande avspärrat vid platsen för detonationen i Grimsta. En teknisk undersökning pågår fortfarande, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson, till Expressen på måndag morgon.

Läs även: ”Dumle” skjuten till döds i Rinkeby

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag