Brottsdömda rappare toppar Spotifys Sverigelista

Polis övervakar en festival. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 16 nov 2021 2021-11-16
E-post

SVERIGE Flera av de mest populära artisterna bland svenska Spotifyanvändare är rappare som har dömts för brott. Det visar en granskning av P3 Nyheter och Musikguiden.

Granskarna har tittat på Spotify Sveriges topp 50-lista för vecka 44. 9 av de 24 svenska artisterna på den listan visar sig ha dömts för brott, och samtliga dömda är rappare.

Till största delen handlar det om domar för ringa narkotikabrott, men det förekommer även allvarligare brott som synnerligen grovt vapenbrott och flera fall av misshandel.

Martin Marmgren, polis i Järva och aktiv miljöpartist, är kritisk till hur kulturetablissemanget gynnar de gängkriminella artisterna.

– Det finns någon sorts romantiserad bild hos många journalister och makthavare inom kulturetablissemanget där man inte riktigt vill se den här musiken för vad den är. Man tycker att det är lite häftigt och coolt liksom. Det är ”underklassen som slår tillbaka” på något sätt. Jag tänker bara att vi behöver lite vanligt hederligt ansvarstagande, säger Marmgren till radion.

Han menar att artister som rappar om sin kriminella livsstil kan locka in andra i densamma.

– I musiken sprider de en glorifierad bild utav kriminalitet som blir tilltalande, lockande. Då är det klart att det är en ganska stor, ytterligare riskfaktor som läggs till de som redan finns.

En musikjournalist vid namn Marimba Roney menar dock att det saknas vetenskapliga belägg för att påstå att gangsterrap leder till kriminalitet.

Läs även: Musikpris till råndömd rappare

Läs även: Rappare försökte skjuta pappa för sonens skuld – misslyckades

Läs även: Tidigare dömde rapparen: Gangsterrap leder till kriminalitet

Läs även: SD vill utreda förbud mot gangsterrap i Sveriges Radio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag