Inte välkommen – ministerns hårda ord om övergreppen: ”Gör man något sånt här förtjänar man inte asyl”

Petteri Orpo Foto: Flickr/EPP
  • Onsdag 5 Dec 2018 2018-12-05
E-post 3947

ULEÅBORG Petteri Orpo, Finlands finansminister och vice statsminister, fördömer i hårda ordalag de asylsökande utlänningar som misstänks för att under flera månaders tid ha utsatt en tioårig flicka för grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp. – Om en asylsökande söker skydd i Finland och gör något sånt här då förtjänar denne inget skydd, sade Orpo enligt Mtvuutiset.

Det var en djupt berörd finsk finansminister som mötte media på onsdagen efter de senaste dagarnas rapportering om grova övergrepp av utländska män på en liten flicka i Uleåborg i Finland.

Läs mer: Sju utlänningar misstänks för grova våldtäkter på 10-årig flicka

Petteri Orpo säger sig vara chockad över de uppgifter som framkommit.

– Det här är en väldigt allvarlig händelse. Det är något som inte får inträffa, säger Orpo, som sitter i den finska koalitionsregeringen för Samlingspartiets räkning.

Orpo påminner om två lagstiftningar som är på gång och som är aktuella i Uleåborgfallet. Dels ska sexualbrott mot minderåriga alltid ska ge maxstraff. Dels ska asylsökande migranter alltid utvisas om de begår brott.

– Om en asylsökande söker skydd i Finland och gör något sånt här då förtjänar denne inget skydd, säger Orpo enligt Mtvuutiset.

Obligatorisk utvisning för utländska medborgare som begår våldsbrott (inklusive sexbrott) – ja eller nej?
6063 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag