Intern kritik mot Stenevi i MP – mer intresserad av antirasism än miljö

Bild: Tommy Winterskiöld Vestlie/CC BY-SA 2.0
  • Lördag 19 aug 2023 2023-08-19
E-post

En populist som vill utnyttja Miljöpartiets impopularitet för att få uppmärksamhet och en vänsterpolitiker som är mer intresserad av antirasism än miljöfrågor. Så beskrivs Märta Stenevi av interna kritiker i MP, enligt Expressen. Men av allt att döma kommer Stenevi väljas om till partiets kvinnliga språkrör i november.

I november avgår Per Bolund som manligt språkrör för Miljöpartiet, och kandidater som Stockholmspolisen Martin Marmgren och tidigare trafikborgarrådet i Stockholm stad Daniel Helldén har meddelat att de kandiderat till att ersätta Bolund.

Partiets kvinnliga språkrör Märta Stenevi blir emellertid kvar – för tillfället. Enligt Expressen växer emellertid missnöjet med Märta Stenevi internt inom partiet. Anledningen ska vara att Stenevi är ovillig att arbeta mot den motvilja som finns mot partiet i breda folklager.

Miljöpartiet är efter Sverigedemokraterna det näst mest ogillade svenska riksdagspartiet, och partiets företrädare är enligt uppgifter de som utsätts för mest hat och hot.

Ändå vill Märta Stenevi inte arbeta för att göra partiet mer omtyckt. Tvärtom uppges hon vilja dra nytta av motviljan mot partiet för att få uppmärksamhet, skriver Expressen.

– Vi ska fokusera på miljö och klimat och att hålla borta högerpopulismen från svensk politik. Men en strategi där vi gör något annat för att komma i rampljuset för att reta folk, det blir fel. Det ska inte vara en målsättning att skapa fiender, säger en källa från Miljöpartiet till Expressen.

En annan källa kallar Stenevi för ”en populist”.

– Hon vill skruva upp ett redan högt politiskt tonläge ännu mer. Det kanske funkar i Stockholm men ute i landet ryser människor som knappt vågar säga vid fikabordet att de är miljöpartister.

Märta Stenevi beskrivs dessutom som dominant och ovillig att lyssna på andras åsikter, samtidigt som hon har en relativt svag grön profil, och mer liknar en vänsterpolitiker med fokus på sociala frågor och antirasism.

Själv säger Märta Stenevi i en skriftlig kommentar till Expessen att MP väljer språkrör på varje kongress, och att hon har meddelat att hon kandiderar till omval. 

”Jag ser fram emot en öppen och givande process” skriver Stenevi till tidningen.

Ett antal kvinnor har nominerats till att ersätta Märta Stenevi på kongressen i november. Mest känd av dem är Amanda Lind, som emellertid säger till Expressen att hon inte står till förfogande.

– Jag förordar ett delat ledarskap och hoppas att fokus inför kongressen blir att välja nytt manligt språkrör efter Per Bolund, säger hon till Expressen.

Läs även: Polis kandiderar till språkrör för Miljöpartiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag