Polis kandiderar till språkrör för Miljöpartiet

Bild: Pressbild Miljöpartiet/Sveriges riksdag
  • Tisdag 15 aug 2023 2023-08-15
E-post 0

Martin Marmgren, som var inhoppare för Miljöpartiet i justitieutskottet förra året, kandiderar till partiets nya språkrör när Per Bolund avgår i november. Marmgren arbetar till vardags som polis i Stockholm, och vill som språkrör ändra på vad han kallar för ”de kraftiga nidbilder som förs fram av våra politiska motståndare” säger han till Expressen.

Marmgren har bland annat varit gruppledare för polisen i det hårt brottdrabbade Järva-området, och säger till Expressen att han redan lyckats förändra Miljöpartiets partilinje när det gäller kriminalpolitiken.

– Jag lyckades förändra partilinjen och röstade för flera konstruktiva förslag som kom högerifrån, som jag tyckte var bra utifrån min erfarenhet. Men när jag la fram förslag om mer pengar till polisen röstades det ner av de borgerliga partierna, säger Martin Marmgren. 

Läs även: Lättnad och hån när Per Bolund meddelar sin avgång

Marmgren växte upp på Västkusten och utbildade sig till ingenjör vid Chalmers med inriktning på miljöarbete. 

– Jag gjorde mitt examensarbete i Peru om biologisk vattenrening och tänkte hela tiden att jag skulle jobba med hållbar utveckling. Men det var svårt som nyexaminerad att få jobb inom miljöområdet.

Istället kom Marmgren att göra en karriär som minst sagt sticker ut för en MP-politiker. Först hamnade han på Ericsson och arbetade bland annat med teknik som används inom försvarsindustrin, vilket är en ovanlig bakgrund i ett parti som har sina rötter i fredsrörelsen.

Enligt Martin Marmgren valde han bort flera projekt som inte kändes etiskt försvarbara, och bytte så småningom bana helt och började läsa vid polishögskolan. I dag har han jobbat som polis i snart 15 år.

– Jag har haft en stark möjlighet att påverka Miljöpartiets rättspolitik till det bättre. När jag engagerade mig i partiet 2010 så var den i princip obefintlig, säger Marmgren till Expressen och fortsätter:

– Det fanns en misstro mot övervakning och poliser, och man saknade en analys av varför vi behöver en stark polis som står upp för de svaga och utsatta i samhället. Det har hänt otroligt mycket sedan dess. Jag är nästan förvånad över hur lite motstånd jag har mött inom partiet.

Som språkrör menar Marmgren att han skulle kunna ändra på vad han kallar för ”de kraftiga nidbilder som förs fram av våra politiska motståndare”, som bidragit till partiets låga valresultat de senaste valen.

– Jag har en väldigt tydlig förankring i den så kallade verkligheten. Jag möter sociala problem och kriminalitet i min vardag och är trygg i den debatten. Jag skulle kunna bidra med att bredda bilden av partiet, och motverka de kraftiga nidbilder som förs fram av våra politiska motståndare, säger Marmgren till Expressen.

Läs även: Miljöpartiet på svag folkölsnivå i Aftonbladet/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag