Intern munkavle i M: Juntunen får inte nämna splittringen i Alliansen

Juntunen hemma i trädgården. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 14 okt 2016 2016-10-14
E-post 447

STOCKHOLM Lokalpolitikern Tapani Juntunen har gjort sig känd i sociala medier för sin kritik mot liberal invandringspolitik, men nu har han fått munkavle från centralt håll. – De vill att man inte ska prata om splittringen mellan partierna i Alliansen, säger Juntunen till Nyheter Idag och syftar på migrationspolitiken.

I en svavelosande Facebookuppdatering berättar Tapani Juntunen, lokalpolitiker i Skärholmen för Moderaterna, att han fått instruktioner från det egna partiet att absolut inte prata om splittringen inom Alliansen i synen på migrationsfrågorna. Bakgrunden är ett tidigare bråk där Liberalernas Jan Jönsson, vice ordförande i stadsdelsnämnden, kritiserat Juntunen för hans Facebookuppdateringar.

– I inläggen finns åsikter som att samhället håller på att rasa ihop och att all otrygghet och förtryck beror en misslyckad migrationspolitik. Det är en verklighetsbild vi inte kan instämma i, eftersom den i grunden är rasistisk, förklarade Jönsson tidigare till lokaltidningen Stockholm direkt.

”Har satt munkavle på mig

Efter att skillnaderna i synen på både migrationspolitiken, men även partiet Sverigedemokraterna, uppmärksammats i medier och även av Nyheter Idag, blev Juntunen kontaktad från centralt håll i Moderaterna. Då hade han fått instruktioner att inte nämna splittringen inom Alliansen i synen på migrationsfrågorna.

”Om ni undrar varför jag skriver positiva inlägg om Sverigedemokraterna. Så beror det på att kommunikationsavdelningen på Moderaternas kansli i Stockholm stad har satt munkavle på mig, jag får inte kritisera övriga i alliansen, de är tydligen så butthurt här i Stockholm. Jag får inte kritisera Centerpartiet, inte Annie Lööf och hennes fantasier till politik. Inte heller Dildo paritet Liberalerna, och deras kappvändande. Inte nämna den enorma splittringen i alliansen gällande migrationspolitiken. Just det där med splittring var Extra noga att jag inte kommenterade. Jag lovade att inte nämna SPLITTRINGEN i alliansen”, skriver han på Facebook.

– De är ju så försiktiga. De vill att man ska tona ner, man får inte kritisera och sådär. För att de andra partierna blir så himla griniga, säger Juntunen till Nyheter Idag.

Han berättar att han fått samtal ett par gånger från Moderaternas stadshuskansli där de på olika sätt försökt få Juntunen att tona ner sin kritik om att Allianspartierna spretar i migrationsfrågan.

– De försöker lirka och sådär. De kommer inte åt mig i och med att jag inte gör något som går emot stadgarna. Men de försöker lirka mig för att jag inte ska vara så på hela tiden. De vill att jag ska vara tyst och inte bråka så mycket.

Det är inget som får några konsekvenser, eller någon partipiska som..?

– Nej, nej, nej. Så uppfattar jag det inte. Men de sitter inte och ringer för att de är kompisar med mig, de tar sig tid att ringa för att dom vill att jag tonar ner.

Juntunen har länge argumenterat i sociala medier för att Moderaterna ska söka samarbete med Sverigedemokraterna istället för att samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna. Men den linjen är känslig att ge uttryck för, varför Juntunen på sätt och vis blivit lite av en udda fågel i partiet.

– De är så försiktiga. De tycker inte om att folk kommer och säger saker, de är inte vana vid det. De är vana vid att folk är tysta och så är det bara partiledningen där uppe som får prata. Och så ska de andra säga precis det partiledningen har sagt, säger Juntunen.

Nedan kan du läsa Juntunens inlägg på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag