Interna krav på Eliassons avgång: ”Kör sitt eget race”

Dan Eliasson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 6 jan 2021 2021-01-06
E-post

SVERIGE Interna källor inom Dan Eliassons myndighet MSB kräver att han avgår efter den uppmärksammade julresan till Kanarieöarna. Eliasson sitter dock kvar än så länge, och regeringen kan ha skäl att låta honom fortsätta.
– Om partiet förnedrar honom finns risken att han förr eller senare berättar vad han vet om vad som har hänt i olika sammanhang, säger en insatt källa till Svenska Dagbladet.

Det var Expressen som avslöjade att MSB:s generaldirektör Dan Eliasson åkte till Kanarieöarna över jul och nyår, trots myndigheternas avrådan från icke nödvändiga resor under pandemin. Eliasson själv tycker dock att resan var nödvändig och uppger att han firade jul med familjen.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, har han sagt till Expressen.

En av de tunga röster som nu kräver generaldirektörens avgång är M-ledaren Ulf Kristersson.

”När det gäller MSB-chefen Dan Eliasson är situationen helt ohållbar. Det som gör just det fallet särskilt allvarligt är att det handlar om mer än allmänna brister som förebild. Han har ett operativt ansvar för svensk krisledning och bör naturligtvis vara i landet redo att agera”, skriver Kristersson på Facebook.

”Hade jag lett den svenska regeringen så hade jag inte accepterat att chefen för landets krisberedskapsmyndighet först predikar för folket att man ska avstå från allt som inte är nödvändigt, och därefter själv reser utomlands och lämna landet när krisen blir värre. Det är ansvarslöst. Han bör ta konsekvenserna av detta och lämna sitt jobb.”

Nu rapporterar Expressen att det även finns ett internt tryck inom MSB för att Eliasson ska kasta in handduken.

– Det är en utbredd uppfattning att Dan måste gå. Flera är knäckta och gråter. Folk har slitit så hårt i snart ett år och sedan gör han så här utan att fatta eller bry sig om vilka konsekvenser det får för myndigheten, säger en ”centralt placerad källa” på myndigheten till Expressen.

Sägs ingå i Socialdemokraternas ”nära krets”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har meddelat att han ska träffa Eliasson i veckan för att prata om situationen.

– Det är på ett sätt irrelevant om regeringen har förtroende för honom eller inte, så länge inte allmänheten har det. MSB kan inte utföra vårt uppdrag om folk inte har förtroende för oss. Inget vi gör framöver i pandemin kommer att få genomslag. Han borde värna MSB, medarbetarna på myndigheten och svensk krisberedskap genom att avgå, säger en ”tung källa” på myndigheten till Expressen.

Även Svenska Dagbladet har rapporterat om det interna missnöjet på MSB.

– Det är klart att en del är upprörda, förklaringen att det var nödvändigt att flyga till Kanarieöarna är inget hållbart argument, men på något sätt är vi inte förvånade. Dan Eliasson kör sitt eget race. Han bryr sig inte om vad andra tycker. Så här kan det vara även i vanliga fall, han reser runt i landet på egen hand och de flesta har ingen aning om var han kommer att dyka upp, säger ”en person med god insyn” till tidningen.

Dan Eliasson har haft uppdrag i tidigare S-regeringar och beskrivs som ”lojal med partiet”. Han har gått från det ena höga tjänstemannauppdraget till det andra. Bland annat har han varit generaldirektör för Försäkringskassan och rikspolischef.

SvD:s källor bedömer att regeringen drar sig för att sparka Eliasson.

– Eliasson tillhör inte den innersta kretsen i partiet, men han ingår i en nära krets. Om partiet förnedrar honom finns risken att han förr eller senare berättar vad han vet om vad som har hänt i olika sammanhang, säger en källa till tidningen.

Läs även: Bögklubbens missnöje efter Dan Eliassons besök på Gran Canaria: ”Dricksar dåligt”

Läs även: Förtroenderas för Löfven efter coronaavslöjanden

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag