Iraks försvarsminister utreds för brott mot mänskligheten

Al-Shammari i möte med USA:s försvarsminister Mark Esper. Bild: Public Domain
  • Måndag 25 Nov 2019 2019-11-25
E-post 1066

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari utreds nu för brott mot mänskligheten av svensk åklagare. Nyheter Idag har tidigare avslöjat att al-Shammari är svensk medborgare, och att han utreds för bidrags- och folkbokföringsbrott.

Åklagarmyndigheten bekräftar i ett pressmeddelande att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari, som är svensk medborgare, utreds för brott mot mänskligheten.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Neela Frisell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och ” befinner sig i ett mycket tidigt skede” enligt pressmeddelandet.

Nyheten att Najah al-Shammari utreds i Sverige för brott mot mänskligheten rapporterades på förmiddagen av Aftonbladet.

Brottet handlar om våldet mot demonstranter i Irak, där minst 330 personer tros ha dödats och 15 000 personer har skadats när de protesterat mot regeringen.

– Han sitter på en viktig position i en korrupt regering som utövar en massaker mot folket som utövar sin rättighet enligt irakisk lag, säger en av de personer som anmält al-Shammari till Aftonbladet.

Al-Shammari utreds sedan tidigare för bidragsbrott och folkbokföringsbrott, något Nyheter Idag var först med att rapportera.

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Läs även: ”Kan komma till Sverige och göra vad som helst” – vågade inte vittna mot Iraks försvarsminister

Läs även: Iraks försvarsminister hotar stämma Nyheter Idag – efter vårt avslöjande

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag