Iraks tidigare försvarsminister ger upp – lägger ned processen att bli folkbokförd i Sverige

  • Torsdag 25 feb 2021 2021-02-25
E-post 913

STOCKHOLM Den skandalomsusade före detta irakiske försvarsministern Najah al-Shammari har lagt ned den rättsliga kampen att åter bli folkbokförd i Sverige. Målet i kammarrätten skriv nu av.

Nyheter Idag kunde i november 2019 avslöja att Iraks dåvarande försvarsminister var svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförorten Vårby. Vid tillfället utreddes han för bidragsbrott eftersom han tagit emot pengar från Försäkringskassan medan han var minister i den irakiska regeringen, men utredningen lades senare ned.

Läs mer: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Läs mer: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

En kort tid efter avslöjandet valde al-Shammari att registrera sig som utflyttad från Sverige.

Läs mer: Iraks förre försvarsminister har utvandrat från Sverige

I maj förra året avgick hela den irakiska regeringen, varpå al-Shammari uppgav att han ville flytta tillbaka till Sverige för att leva som pensionär, men Skatteverket avslog i september hans ansökan om att bli folkbokförd i Sverige med hänvisning till att han fortfarande ägde ett hus i Bagdad och att han inte inkommit med några handlingar som styrkte att han faktiskt ämnade tillbringa sin huvudsakliga tid i Sverige.

Skatteverkets beslut överklagades till Förvaltningsrätten som i slutet av november gav Skatteverket rätt. Domen överklagades i sin tur till Kammarrätten, men nu har al-Shammari via sitt juridiska ombud meddelat att överklagandet dras tillbaka, och domstolen har därför avskrivit målet.

Nyheter Idag har sökt al-Shammaris juridiska ombud.

Läs mer: KU kritiserar S-ministrar efter affären med Iraks försvarsminister

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag