Iraks förre försvarsminister har utvandrat från Sverige

Bilder: Turkiska regeringen / Svenska passmyndigheten / Pixabay
  • Måndag 16 dec 2019 2019-12-16
E-post 1453

Iraks tidigare försvarsminister Najah al-Shammari har utvandrat från Sverige, rapporterar Expressen. Al-Shammari, som är svensk medborgare, var tidigare folkbokförd i Sverige, något Nyheter Idag var först med att rapportera om.

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Al-Shammari var försvarsminister i Irak till i början av december när han och resten av den irakiska regeringen avgick efter att över 400 människor dödats i demonstrationer mot regeringen över hela landet.

Al-Shammari invandrade till Sverige 2009 och fick permanent uppehållstillstånd 20111. Han blev svensk medborgare 2015 och var folkbokförd under namnet Najah al-Adeli i stockholmsförorten Vårby.

När Al-Shammari blev irakisk försvarsminister i juni fortsatte han vara folkbokförd i Sverige och ta emot bidrag från Försäkringskassan.

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Al-Shammari och hans hustru utreds för grovt bidragsbrott och folkbokföringsbrott. Han utreds också av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet för brott mot mänskligheten för sin roll som irakisk försvarsminister i dödandet av demonstranter i Irak.

Al-Shammari-affären

Det var på tisdagen den 19 november som Nyheter Idag avslöjade att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är svensk medborgare, folkbokförd i Sverige och sjukskriven för problem med minnet.

På torsdagen den 21 november kunde Nyheter Idag avslöja att al-Shammari får bidrag från försäkringskassan. En poliskälla avslöjade för Nyheter Idag att al-Shammari utreds för bidragsbrott.

Nyheter Idag har även avslöjat att al-Shammari misstänktes för misshandel av bland annat sin hustru, men att utredningen lades ned efter att vittnen känt sig hotade av al-Shammaris inflytande i Irak.

Nu har Al-Shammari lämnat Sverige även på papperet. Skatteverket bekräftar för Expressen att han inte längre är folkbokförd i Sverige.

Läs även: ”I want to f*ck you sex sex sex” – här ofredar Iraks försvarsminister den unga svenska mannen

Läs även: Iraks försvarsminister hotar stämma Nyheter Idag – efter vårt avslöjande

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag