Iran erkänner att man sköt ned planet: ”Ångrar djupt detta katastrofala misstag”

Bild: Fars News Agency/Creative Commons Attribution 4.0 International
  • Lördag 11 jan 2020 2020-01-11
E-post 544

Tidigt på lördag morgon bekräftade iransk stats-tv att det ukrainska passagerarplan som störtade på onsdagen sköts ned av Iran. Enligt Iran var nedskjutningen ett misstag som berodde på den mänskliga faktorn. 176 människor avled när planet sköts ned, av vilka 17 var hemmahörande i Sverige.

I ett inlägg på Twitter skriver Irans president Hassan Rouhani att ”Irans islamiska republik ångrar djupt detta katastrofala misstag”.

Irans utrikesminister Javad Zarif skyller på USA i sin kommentar till nedskjutningen av planet. Zarif skriver att ”mänskligt fel i en tid av kris orsakad av amerikansk äventyrlighet ledde till katastrof”.

I flygkraschen avled även 63 kanadensiska medborgare, 11 ukrainare, 4 afghaner, 3 tyskar, 3 britter och 82 iranska medborgare.

Läs även: Ann Linde (S) i blåsväder efter uttalande om Irankraschen: ”Oförlåtligt”

Inledningsvis hävdade Iran att flygplanet kraschat på grund av ett mekaniskt fel, men på torsdagen gick Kanadas premiärminister Justin Trudeau ut med uppgifter om att planet blivit nedskjutet.

– Vi har underrättelser från flera källor, däribland våra allierade och vår egen underrättelsetjänst, som tyder på att planet sköts ner av en iransk luftvärnsrobot, sade Trudeau på en pressträff.

På fredagen kommenterade Sveriges statsminister Stefan Löfven flygkraschen i ett uttalande på regeringens hemsida.

”Det har framkommit allvarliga uppgifter om att det ukrainska passagerarplanet kan ha skjutits ner av en iransk missil”, skrev Löfven bland annat, och tillade att han samtalat med Kanadas och Storbritanniens premiärminister och Ukrainas president.

Efter att Iran på lördagen erkände att man sköt ned planet kom Löfven med ett nytt uttalande, där nedskjutningen av planet fördöms.

”Jag ser med mycket stort allvar på det besked som Iran nu lämnat. Att planet skjutits ned är fruktansvärt och förfärande. Att ett civilt flygplan skjutits ned – oavsett om det skett av misstag eller ej – är en handling som måste fördömas och som Iran måste ta fullt ansvar för också i relation till de drabbade” säger Löfven bland annat.

Artikeln har uppdaterats.

Läs även: Bali om Linde: ”Vi vill ha korten på bordet – inte fortsatt krälande”

Läs även: Iran sköt raketer mot amerikanska styrkor i Irak

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag