Iransk kvinna döms till två års fängelse för att ha tagit av sig slöja

  • Torsdag 8 mar 2018 2018-03-08
E-post 3979

TEHRAN En iransk kvinna som tog av sig slöjan offentligt i Tehran i slutet av december förra året döms till fängelse i två år för att hon ”uppmuntrat till korruption genom att ta av sig hijaben offentligt”, rapporterar Times of Israel.

Läs även: Här mörkar SVT handelsminister Ann Lindes slöja på mötet i Iran

Kvinnan – som senare blev känd internationellt som ”Girl of Enghelab Street” – blev en symbol för många kvinnor under protesterna i Iran i december när hon fångades på film framför polistrupper med håret fritt utsläppt utan hijab.

Enligt den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Tasnim så hade kvinnan, som inte identifierats, enligt åklagare Abbas Jafari Dolatabadi dömts för att hon uppmuntrat till korruption genom att ta av sin hijab.

Sedan den islamistiska revolutionen 1979 är det lag i Iran på att kvinnor måste täcka sitt hår. Något som gjorde att handelsminister Ann Linde häromåret bar slöja på besöket i Iran. Vilket fick hård kritik, bland annat från Amineh Kakabaveh (V).

– Iranska kvinnor kämpar för att inte bära slöja. Då åker den feministiska regeringens representanter och sätter på sig slöja istället för att säga att vi tar ställning, säga ”ni måste acceptera oss”, sade Amineh Kakabaveh till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag