Iranskt agentpar fick asyl som afghaner – misstänktes för mordplaner på svenska judar

Mahdi Ramezani och Fereshteh Sanaeifarid.
  • Tisdag 6 feb 2024 2024-02-06
E-post 0

Två afghanska migranter visade sig vara iranska agenter, som misstänktes för att ha fått i uppdrag att mörda judar i Sverige. Paret greps av polis 2021, men utvisades efter att åklagaren inte hittat tillräckligt med bevis för att väcka åtal.

År 2016 fick Migrationsverket tips om att en asylsökande afghan i själva verket var iranier och agent för det iranska revolutionsgardet.

”Personen säger att sökanden kan vara farlig. Personen säger också att sökanden är med i den iranska militära organisationen SEPAH” står det i Migrationsverkets anteckningar enligt Ekot.

Sepah, eller Irans revolutionsgarde, är en brutal militär- och underrättelseorganisation som anklagats för våldsdåd utomlands och terrorklassats av bland annat USA.Men trots tipset fick mannen och hans kvinna asyl som afghaner ett år senare.

Nu avslöjar Ekot att paret Mahdi Ramezani och Fereshteh Sanaeifarid båda var agenter för Irans militära underrättelsetjänst. År 2021 misstänks paret ha fått i uppdrag att mörda tre svenska judar, som de samlade bilder och adressuppgifter om. 

En av de misstänkta måltavlorna var Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet. 

– Det kändes obehagligt. Jag blev orolig. Som småbarnsförälder känner man ju att man har ett väldigt stort ansvar, säger han till Ekot. 

– Det är liksom en mordplan, en annan stat håller på att ge sig på en svensk medborgare, så det gör mig också förbannad, säger han vidare.

I april 2021 greps paret i Stockholmsområdet som misstänkta för stämpling till terroristbrott. Vid tidpunkten ville varken Säkerhetspolisen eller åklagare kommentera misstänkta motiv och måltavlor. 

Paret häktades på sannolika skäl, men åklagare Hans Ihrman lyckades inte hitta tillräckligt med bevis för att väcka åtal.

– Det fanns en kartläggning. Det fanns kontakter med Iran. Sen exakt hur det skulle genomföras mot måltavlorna det var där vi inte lyckades få den här nödvändiga bevisningen som hade varit en förutsättning för att kunna väcka åtal, säger åklagare Hans Ihrman till Ekot. 

Paret utvisades istället till Iran år 2022 då de ansågs utgöra ett säkerhetshot. 

– Det viktigaste är ju att det blir rätt på slutet, säger Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth till Ekot.

Läs även: Bodström rasar efter dom mot iransk bödel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag