IS-återvändare bet butikskontrollant

Mannen gömmer varor i en specialsydd ficka. Bild: Polisen
  • Lördag 26 okt 2019 2019-10-26
E-post 385

En 34-årg man som återvänt från IS i Syrien har häktats för en serie butiksstölder över landet. När mannen greps misstänks han för att ha bitit och skallat en butikskontrollant, rapporterar GT.

Det var på ICA Maxi Stormarknad i Borås som en ledig butikskontrollant noterade 34-åringen, som betedde sig märkligt, och hade något som buktade ut från jackan.

Mannen greps utanför kassorna, men när butikskontrollanter plockade ifrån mannen de stulna varorna i ett ”snatterirum” gick mannen till angrepp.

Enligt butikskontrollanterna skallade mannen en av dem och bet honom även i armen. Angreppet fångades på övervakningskamera.

Mannen misstänks för åtta butiksstölder runt omkring landet, bland annat på Netonnet i Mariestad och Elgiganten i Uddevalla.

Läs även: Syrier som svor trohet till IS och attackerade krog dömdes till utvisning – är kvar i Sverige

Mannen är tidigare ostraffad, men känd av Säpo och polis då han i oktober 2014 anslöt sig till IS nyutropade ”kalifat” i Syrien.

Mannen åkte tillbaka till Sverige 2015. Enligt uppgifter från polisen med anledning av en vårdnadstvist ska mannen varit inblandad i rekryteringen till IS och talat väl om terrorresor, uppger GT. Han har tidigare inte velat kommentera sin vistelse i Syrien för GT.

Mannen står sedan tidigare åtalad för en serie grova bedrägerier på sammanlagt en halv miljon kronor. I ett yttrande från frivården som ingår i bedrägeriutredningen uppger polis att mannen ”har en relation till den organiserade brottsligheten”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag