Syrier som svor trohet till IS och attackerade krog dömdes till utvisning – är kvar i Sverige

"Adnan" i blått på marken när polisens bombrobot närmar sig. Bild: Polisen.
  • Måndag 21 okt 2019 2019-10-21
E-post 9271

ÄNGELHOLM Den nyanlända syriska migranten attackerade en krog med bombattrapper i hopp om att bli martyr genom att bli skjuten av svensk polis. Mannen dömdes till fängelse i ett och ett halvt år och utvisning. Men mannen utvisades aldrig, och är idag tillbaka i Ängelholm där han går på försörjningsstöd och säger att han avradikaliserats.

Den 22 oktober 2017 attackerade en nyanländ syrisk migrant som svurit trohet till IS en krog i Ängelholm. Han kastade molotov-liknande flaskor igenom krogfönstret och väntade utanför, beväpnad med kniv och med en midjeväska som såg ut som en bomb.

Mannen övermannades av ordningsvakter och greps av polis efter att bombgruppen konstaterat att väskan var en attrapp. Även flaskorna som mannen kastade in genom fönstret var attrapper som inte innehöll brännbart material.

Mannen dömdes för grovt olaga hot, misshandel, skadegörelse, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd till fängelse i ett år och sex månader samt utvisning.

Men nu är mannen tillbaka i Ängelholm där han går på försörjningsstöd, rapporterar Kvällsposten. Detta på grund av att Sverige inte verkställer utvisningar till Syrien.

Mannen, som kallas ”Adnan” i reportaget, säger till Kvällsposten att han var hjärntvättad av IS vid tillfället, och att hans mål var att bli martyr.

– När jag attackerade krogen ville jag bli skjuten av svensk polis. Att bli martyr sågs ju som ett mål. Men jag var som hjärntvättad, säger ”Adnan”.

Läs även: Gävleimamen Abo Raad har fått utvisningsbeslut

Han säger emellertid också att han under tiden i häktet gjorde en helomvändning och inte längre är radikal islamist. Han hävdar också att han hjälpt en mor att avradikalisera sin son.

– Jag använde exempel från Koranen för att få honom att förstå att islam inte är hat. Enligt Koranen förbjuder Gud inte att bemöta andra troende med rättvisa och opartiskhet. Gud älskar de opartiska, säger han till Kvällsposten.

”Adnan” får idag försörjningsstöd från kommunen, men säger att han inte blivit kontaktad i övrigt efter att han släppts ut ur fängelse.

Han får inte heller hjälp av frivården, och har inte tillstånd att arbeta i Sverige då hans uppehållstillstånd dragits in. Däremot har han varit i kontakt med Säpo två gånger sedan han frigavs.

– Jag förstår att många säkert tycker att jag inte förtjänar att stanna i Sverige. Och det här reportaget kommer säkert att göra många arga. Men jag tror att jag förtjänar en andra chans, säger ”Adnan” till Kvällsposten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag