IS-kvinnor anhållna för krigsförbrytelser

Foto: News Øresund - Johan Wessman
  • Tisdag 7 sep 2021 2021-09-07
E-post

SVERIGE På måndagen landade tre IS-kvinnor på Arlanda. Två av dem anhölls misstänkta för krigsförbrytelser begångna i Syrien, medan den tredje togs in på förhör men är inte misstänkt för något brott.

TT rapporterar att de tre svenska IS-kvinnorna, som utvisats av det kurdiska självstyret i norra Syrien, hade sex barn med sig när de landade på Arlanda vid 17-tiden på måndagen. De möttes då av polis och socialtjänst.

Två av kvinnorna greps och anhölls misstänkta för krigsförbrytelser. Det är oklart hur de ställer sig till misstankarna.

Den tredje kvinnan hördes av polisen, men inte som misstänkt.

Enligt det kurdiska självstyret har kvinnorna varit med i IS, men man har inte haft tillräckligt med bevis för att ställa dem inför rätta. Då IS-fångarna anses utgöra en säkerhetsrisk har de utvisats på livstid.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger till TT att Sverige har ”ett ansvar precis som alla andra att ta emot våra medborgare”.

Enligt ministern finns det ytterligare åtta kvinnor och 16 barn i fånglägren som kan komma att utvisas till Sverige framöver.

Läs även: Stenevi (MP) om invandringen: ”Vi kan ta emot betydligt fler”

Läs även: ”Samhället uppmuntrar honom att göra det igen” – våldtäktsmannens offer om skandalskadeståndet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag