Stenevi (MP) om invandringen: ”Vi kan ta emot betydligt fler”

Märta Stenevi Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet CC BY-NC-ND 2.0
  • Måndag 6 sep 2021 2021-09-06
E-post

SVERIGE Märta Stenevi, minister och språkrör för Miljöpartiet, tycker att Sverige ”haft ett oerhört lågt flyktingmottagande” och ”kan ta emot betydligt fler”. Det säger hon i en intervju för Svenska Dagbladet.

Märta Stenevi säger att hon är besviken på Socialdemokraternas retorik i invandringsfrågan. Nyligen sade Stefan Löfven i en DN-intervju att Sverige inte kan ta emot lika många asylsökande som under hösten 2015 – men det håller Stenevi inte med om.

– Nej, det gör jag inte. Vi har en asylrätt som går ut på att den som flyr undan krig och förföljelse ska få skydd. Det är en princip som måste råda. Idén om att det skulle vara lättare för grannländerna runt en krigshärd att härbärgera flyktingar är extremt naiv, säger hon till SvD.

Hon får frågan om Sverige kan ”ta emot så många människor på flykt igen”.

– Jag ser att vi kan ta emot betydligt fler än vad vi gör i dag. Det är ingen tvekan om saken. Vi har under lång tid haft ett oerhört lågt flyktingmottagande.

Migrationsverket har infört ett utvisningsstopp till Afghanistan, och Stenevi öppnar för en amnesti.

– Jag ser ett stort behov av att de som är etablerade och som inte kan utvisas får en stabil situation. Oavsett om det handlar om amnesti eller att låta de få sin sak prövad igen och använda den nya lagstiftningen kring anknytning.

Angående gängbrottsligheten medger hon att regeringen har misslyckats.

– Det är klart att det är ett misslyckande att vi har gäng som kontrollerar delar av våra städer och det går heller inte att säga något annat än att det är ett misslyckande när människor skjuts ner på gatan. Men det största misslyckandet är att vi låtit barn växa upp i fattigdom och som fått misslyckas i skolan.

Läs även: Stenevi (MP): ”Vi har fostrat pojkar och män att slå”

Läs även: Stenevi (MP): Vita kvinnor måste ”flytta på sig” för utlandsfödda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag