IS-ledare gripen i Irak

Bild: Iraks säkerhetstjänst/Voice of America
  • Torsdag 21 maj 2020 2020-05-21
E-post 1056

IRAK Terrorgruppen IS näst högsta ledare har gripits av irakiska säkerhetsstyrkor. I oktober förra året sprängde IS tidigare ledare Abu Bakr al-Baghdadi sig själv och två av sina barn till döds under en räd av amerikanska specialstyrkor.

Abdulnasser al-Qirdash, terrorgruppen IS näst högsta ledare, har gripits av irakiska specialstyrkor, rapporterar The Sun.

– Idag arresterades terroristen Abdulnasser al-Qirdash, kandidat för att efterträda brottslingen al-Baghdadi, säger den irakiska säkerhetstjänsten i ett uttalande.

Enligt lokala medier är al-Qirdash den högste IS-ledare som har gripits av myndigheterna.

Läs även: Terrorgruppen IS avråder från resor till Europa

IS tidigare ledare Abu Bakr al-Baghdadi dödades i en amerikansk räd i oktober, efter att han utlöst en bombväst som även dödade två av hans yngsta barn.

Han ersattes som terrorgruppens ledare av Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, som tidigare var officer i Saddam Husseins armé, men blev nära vän med al-Baghdadi när de fängslades i Basra 2003 av amerikanska styrkor på grund av kopplingar till terrorgruppen al-Qaeda.

Efter al-Baghdadis död skröt terrorgruppen med att man fortfarande var en kraft att räkna med.

– Amerika, förstår ni inte att den islamiska staten är i frontlinjen i Europa och västra Afrika. Den har brett ut sig från öst till väst, sade terrorgruppen i ett uttalande.

Under den senaste tiden har IS attackerat säkerhetsstyrkor och militär i både Irak och Syrien.

Läs även: Man greps i Paris efter bilattack mot poliser: ”Jag gjorde det för IS”

Läs även: Staffanstorp väntas deklarera IS-återvändare ”inte välkomna”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag