Ny lag låter Finland dra in medborgarskap för terrorism och landsförräderi

Foto: Maxpixel
  • Torsdag 2 maj 2019 2019-05-02
E-post 38836

FINLAND En ny lag gör det möjligt att dra in finska medborgarskap för människor med dubbelt medborgarskap som döms för grova terroristbrott och landsförräderi.

Den 1 maj trädde en ny finsk lag i kraft som gör det möjligt att dra in medborgarskapet för personer med dubbelt medborgarskap som begår allvarliga brott som riktar sig mot Finland.

Läs även: Wiechel (SD) till Johansson (S): kommer Sverige följa Finland?

Det rör sig om terroristbrott och landsförräderi som kan ge minst åtta års fängelse. Där ingår bland annat spioneri och äventyrande av Finlands suveränitet men också brott mot förbudet mot kemiska vapen, grov människohandel, tagande av gisslan, kärnladdningsbrott och kapning om brottet har terrorsyfte och riktar sig mot Finlands vitala intressen.

En förutsättning för förlust av medborgarskap är att personen döms till ett fängelsestraff på minst fem år, och det är finska migrationsverket som beslutar om indraget medborgarskap, skriver Hufvudstadsbladet.

Läs även: Finske inrikesministern vill kunna upphäva kriminella invandrares medborgarskap

I januari sade Finlands inrikesminister Kai Mykkänen att även personer som gör sig skyldiga till sexualbrott borde fråntas medborgarskap. Uttalandet kom med anledning av våldtäktshärvan i Uleåborg där minderåriga flickor våldtagits av en grupp invandrare. Den nya lagen berör dock inte sexualbrott.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag