IS-terrorist fick svensk sjukvård och återvände till Syrien

Khaled Shahadeh och de i dag döda svenska IS-terroristerna Yasser Sadek och Ahmed Hassan i Syrien. Foto: Privat
  • Torsdag 19 sep 2019 2019-09-19
E-post 6710

Den svenska IS-terroristen Khaled Shahadeh fick sjukvård i Sverige och åkte sedan tillbaka ned till IS i Syrien, berättar han i en intervju med ett kurdiskt medieföretag, som delat med sig av sitt material till Expressen.

I en tv-intervju gjord av det kurdiska medieföretaget ReProduction säger den svenska IS-terroristen Khaled Shahadeh, 29, som sitter i kurdiskt fängelse i Syrien, att han fick sjukvård av den svenska staten efter att ha skadats i strid mot regeringssoldater år 2014.

– Hela axeln sprängdes ut. Jag hade svårt att använda min arm, säger Khaled Shahadeh i intervjun.

Efter att IS egna sjukvård misslyckats fick Shahadeh 8000 dollar av en ledare för att köpa privat sjukvård i Turkiet. När även den misslyckades fick han tillstånd att åka till Sverige för att söka vård.

– När jag anlände i Sverige väntade Säpo på mig på flygplatsen. De var lite oroliga över varför jag återvände till Sverige, berättar Shahadeh som även uppger att Säkerhetspolisen skjutsade honom från flygplatsen.

– De började omedelbart ställa frågor om varför jag återvände och vad jag skulle göra i Sverige. De var tydliga från början och sa att jag inte gjort något som strider mot lagen. De sa att det inte fanns någon lag som sa att jag inte fick ansluta mig till al-Dawla eller göra jihad, enligt Shahadeh.

Läs även: IS-terrorist kräver ersättning av Sverige för uteblivet aktivitetsstöd

Efter att Shahadeh plåstrats om på de svenska skattebetalarnas bekostnad åkte han tillbaka till IS i Syrien år 2015.

– De fixade nerverna. Jag återhämtade mig. Jag gifte mig och återvände med min fru hit, säger Shahadeh.

Shahadeh, som deltog i IS rekryteringsfilmer, berättar också om krigsbrott han bevittnat.

– Det värsta jag har sett kanske var krigsfångarna som fördes bort från Sheikh Suleiman, säger Shahadeh.

– Några avrättades, andra fick sina huvuden avhuggna. Det är det värsta som jag har sett med mina egna ögon.

Shahadeh berättar särskilt om en luftvärnssoldat som mördades framför dem.

– De drog honom i håret och högg ner honom tills huvudet lossnade, säger Shahadeh och visar med händerna hur de högg.

Shahadeh blev kvar hos IS fram tills slutstriden i Baghouz våren 2019 då han flydde och hamnade i kurdiskt fångenskap.

Nu hoppas han att svenska staten ska hjälpa honom igen.

– Hela folket och inte bara min familj vill jag be om förlåtelse. Om Sverige vill hjälpa oss, låt dem hjälpa oss. Vi är tacksamma om Sverige hjälper oss ut härifrån, säger Shahadeh.

ReProduction har delat med sig av sitt material till tidningen Expressen som menar att att ”värdet av att publicera Khaled Shahadehs berättelse överväger de bristerna (att vissa följdfrågor saknas) och det faktum att han frågas ut som krigsfånge.”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag