Island blir först i världen att lagstifta om lika lön

Foto: Anita Ritenour/Flickr.
  • Tisdag 2 jan 2018 2018-01-02
E-post 463

REYKJAVIK Island blir först i världen med att lagstifta om lika lön för män och kvinnor. De företag som inte lever upp till de jämställda lönekraven kommer få betala böter. 

Island blir det första landet i världen att lagstifta om lika lön oavsett kön. Det rapporterar Aljazeera.

Det är nu krav på att företag som har 25 anställda eller fler måste erhålla intyg från staten för deras lika lönevillkor.

De företag som inte kan visa att de lever upp till de statliga kraven blir ålagda att betala böter.

Islands regering, som tillträdde efter senaste valet 2017, har infört lagen för att försäkra sig om att män och kvinnor erhåller jämställda löner. Regeringen består av Vänsterpartiet – de gröna, Självständighetspartiet och Framstegspartiet.  Även förra regeringen stöttade lagens införande.

LÄS ÄVEN: Våldtog sin dotter från fem års ålder: Pedofilskandal orsakar nyval

Sett till faktorer som politiska och ekonomiska möjligheter såväl som hälsoaspekter rankas Island som världens mest jämställda land enligt World Economic Forum, WEF.

Isländska regeringen har som mål att utradera lönegapet mellan män och kvinnor innan 2020.

I WEF:s jämställdhetsranking hamnar Sverige på femte plats efter Rwanda på fjärde, Finland på tredje och Norge på andra plats. Danmark är det nordiska land som är mest efter på området, de ligger på fjortonde plats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag