Israel portas inte från Eurovision

Klotter från spanska staden Girona med krav på Bojkott av ESC som hölls i Israel 2019. Bild: Davidpar/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 19 jan 2024 2024-01-19
E-post 0

Israel kommer tillåtas tävla i Eurovision song contest i Malmö i maj, meddelar den europeiska radio- och tv-unionen EBU, som arrangerar tävlingen. Tidigare har bland andra Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar krävt att Israel portas från att delta i tävlingen med anledning av kriget mot Hamas.

Tidigare i veckan har Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar krävt att Israel portas från att delta i Eurovision song contest, som avgörs i Malmö den 11 maj.

– Israel bedriver ett aggressivt krig mot barn och deras föräldrar och är nu åtalade för folkmord och det finns mycket som tyder på att de begår krigsbrott just nu, sade Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

Nu meddelar emellertid den europeiska radio- och tv-unionen EBU, som arrangerar tävlingen, att det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav för att få delta i tävlingen, rapporterar TT.

– Eurovision Song Contest är en tävling mellan public service-organisationer från hela Europa och Mellanöstern som är medlemmar i European Broadcasting Union (EBU). Det är en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år, säger EBU i ett uttalande, där man tillägger att man vill värna om tävlingens status som ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”.

EBU pekar också på att beslutet är i linje med att de internationella idrottsförbunden fortfarande välkomnar israeliska idrottare till stora tävlingar.

2022 portades Ryssland från tävlingen på grund av invasionen av Ukraina, ett beslut som Sverige och de övriga nordiska länderna stödde.

Läs även: Israels ambassadör sågar Nooshis krav på att porta Israel från Eurovision

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag