Israels ambassadör sågar Nooshis krav på att porta Israel från Eurovision

Bild: Israels ambassad/Vansterpartiet bildbank/CC0
  • Tisdag 16 jan 2024 2024-01-16
E-post

Vänsterpartiet kräver att Israel portas från att delta i Eurovision song contest i Malmö i maj på grund av landets pågående kriget mot Hamas.Det är inte rätt signal att skicka att Sverige ger plats på scen till en sådan stat”, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Aftonbladet. Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo Kulman skriver i ett inlägg på plattformen X att Dadgostars krav på bojkott är ett stöd till Hamas, och uppmanar politikerna att hålla ”politiken borta från Eurovision”.

Den 11 maj avgörs Eurovision song contest i Malmö. Men nu kräver Vänsterpartiet att Israel portas från att delta i tävlingen.

– Israel bedriver ett aggressivt krig mot barn och deras föräldrar och är nu åtalade för folkmord och det finns mycket som tyder på att de begår krigsbrott just nu, säger Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

Sydafrika har nyligen anmält Israel till Internationella domstolen i Haag för folkmord under kriget mot Hamas, en anmälan som stöds av länder som Iran och Turkiet.

– Detta dödande är ingenting mindre än en förstörelse av palestinskt liv, sade Sydafrikas advokat Adila Hassin enligt BBC.

– Med anklagelser mot Israel om folkmord som täckmantel uppmanas den här domstolen att kräva ett slut på operationer mot de pågående attackerna från en organisation som bedriver en folkmords-agenda, sade Tal Becker, juridisk rådgivare för Israels utrikesdepartement, till domstolen.

Trots att någon dom inte väntas på länge, anser Nooshi Dadgostar att Eurovision song contest borde agera redan nu och kasta ut Israel, liksom man kastade ut Ryssland ur tävlingen efter landets invasion av Ukraina.

– Jag älskar eurovisionen. Det är en plats för fest och gemenskap men jag tror att många delar uppfattningen att en stat som dödat så många barn inte kan ges den här platsen. Annars är det som att omvärlden inte bryr sig om dödandet. Det måste få ett slut, säger Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

Dadgostar får emellertid inget stöd av Lawen Redar (S) som sitter i riksdagens kulturutskott. Hon säger till Aftonbladet att frågan är upp till de europeiska public service-bolag som sänder tävlingen.

– Jag lägger mig inte i hur den här typen av program ska genomföras. Det måste vara upp till public service-bolagen i Europa och det tillhör definitivt ovanligheterna att bojkotta enskilda nationer från medverkan, säger Redar till Aftonbladet.

SVT å sin sida hänvisar frågan till Europeiska radio- och tv-unionen EBU.

”SVT kommer inte att kommentera detta eftersom det är EBU som bestämmer vilka medlemmar som deltar i tävlingen och SVT kommer att följa EBU:s beslut”, skriver Madeleine Sinding-Larsen till Aftonbladet.

Dadgostars krav uppmärksammas även av Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo Kulman i ett inlägg på plattformen X.

”Den 7 oktober attackerades civila israeler av en brutal terrororganisation. Att uppmana till bojkott av Israel är att stötta Hamas – och att ge terrorismen ett pris. Håll politiken borta från Eurovision” skriver Kulman.

Läs även: Den israeliska miljörörelsen sågar Greta: ”Tar ställning för mördare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag