Israels ambassadör om skandaldomen: ”Ursäktar och legitimerar en våldsam antisemits handlingar”

Israels ambassadör Ilan Ben-Dov intervjuas av Aktuellt när han tillträde 2017. Foto: Skärmdump SVT
  • Fredag 14 sep 2018 2018-09-14
E-post 1089

STOCKHOLM En politiserad dom som ursäktar och legitimerar våldsam antisemitism samt visar okunskap om Israels oberoende rättssystem, skriver Israels ambassadör i Sverige om skandaldomen i Hovrätten där utvisningen av en man till Israel upphävdes på grund av mannens antisemitism.

Nu uttalar sig Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov om skandaldomen i Hovrätten. I ett skriftligt uttalande på engelska skriver Ben-Dov att ”Israel är en demokratisk rättsstat” som ett svar på domstolens farhågor att Israel på grund av mannens visade antisemitism inte kommer att garantera honom grundläggande mänskliga rättigheter.

Läs även: Judehatet räddar brandbombaren från utvisning: ”Klart det känns stötande”

Ben-Dov kallar domen, som stöder sig på en rapport från UD, för ”politiserad” och menar att domstolen visar ”uppenbar okunskap gällande Israels oberoende rättssystem som har vunnit internationell ryktbarhet, och definitivt är det enda i sitt slag i Mellanöstern”.

Avslutningsvis konstaterar Ben-Dov att domen ”ursäktar, och legitimerar därmed, en våldsam antisemits handlingar som en acceptabel politisk kritik, genom att hävda att hans hat inte riktar sig mot judar i allmänhet utan beror på hans hämndlystna attityd mot Israel”.

Läs Ilan Ben-Dovs hela uttalande på Facebook:

Ben-Dov tillträdde som Israels ambassadör i Stockholm 2017 och ersatte Isaac Bachman, som enligt tidningen Dagen ”hetlevrat kastade sig in i debatter och som i vissa läger mer betraktades som en aktivist än diplomat”.

Läs även: Utrikesminister Margot Wallström portas från Israel

Enligt Dagens porträtt av Ben-Dov sträckte han ut en hand till både vänner och kritiker och hade för avsikt att ”bygga broar” i ett läge där de svensk-israeliska relationerna nått bottennivåer, i första hand på grund av regeringens erkännande av Palestina.

Aftonbladets rättsexpert: inte så befängt

Men domen får också stöd. Viktor Banke, advokat och rättsexpert på Aftonbladet, menar att domen inte alls är så befängd som många anser.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag