Den israeliska miljörörelsen sågar Greta: ”Tar ställning för mördare”

Bild: Fars Media Corporation/CC BY 4.0/ Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 22 okt 2023 2023-10-22
E-post

Klimataktivisten Greta Thunberg får hård kritik från den israeliska miljörörelsen efter att hon på fredagen klimatsrejkat för Palestina och Gaza. ”Även om vi fortfarande stödjer hennes handlingar och ord angående klimatet, är vi ledsna för att hon saboterar klimatrörelsen över hela världen när hon tar ställning för mördare som inte kunde bry sig mindre om palestinierna” skriver den israeliska miljöaktivisten Eran Ben-Yemini till Nyheter Idag.

Kritiken mot den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har varit hård sedan hon på fredagen klimatstrejkade ”i solidaritet med Palestina och Gaza” och krävde ”omedelbar vapenvila, rättvisa och frihet för palestinier och alla påverkade civila”, utan att nämna vare sig Hamas massaker på över 1 400 israeler eller de israeler som tagits som gisslan av Hamas.

Thunberg fick även kritik för att den bläckfisk som var med på det foto han lade upp kan tolkas som en antisemitisk symbol, då bläckfisken ofta har använts i antisemitisk propaganda för att symbolisera den judiska världskonspirationen.

Thunberg raderade den ursprungliga bilden och publicerade en ny, utan bläckfisk. I en kommentar skrev hon att hon inte kände till att bläckfisken använts som en antisemitisk symbol, och att bläckfisken på den tidigare bilden är ”ett verktyg autistiska personer använder som ett sätt att kommunicera känslor”.

Läs även: Hård kritik när Greta Thunberg strejkar för Gaza

Men kritiken mot Thunberg fortsatte även utan bläckfisk. Flera X-användare menade att flera av de X-konton som Thunberg rekommenderade i anslutning till sitt inlägg sprider antisemitism.

Många har även reagerat på att Thunberg inte uttalat sig om Hamas terrorangrepp som föregått det pågående kriget mellan Israel och Hamas.

Arye Sharuz Shalicar, talesperson för den israeliska armén, gick så långt så att han kallade Gretas anhängare för ”terroranhängare” i en kommentar till Politico.

– Alla som på något sätt identifierar sig med Greta i framtiden är, i mina ögon, en terroranhängare, sade Sharuz Shalicar och fortsatte:

– Eftersom det Greta gör, när hon nu visar solidaritet med Gaza utan att säga ett ord om massakern på israeler, visar att hon inte alls är för palestinierna, utan att hon sopar palestiniernas eller Hamas och Islamiska Jihads terror under mattan som om den inte existerar.

I en senare kommentar tog Sharuz Shalicar delvis tillbaka sin kommentar och Greta Thunberg och hennes anhängare.

– Jag talade ur en djup känsla av smärta och mina ord reflekterar inte mina personliga åsikter eller den israeliska försvarsmaktens, sade han.

”Orsakar enligt vår mening skada för miljörörelsen och klimatfrågan”

Den israeliska miljörörelsen var betydligt mer återhållsamma i sin kritik av Greta Thunbergs inlägg. ”Vi blev mycket sorgsna över att se det senaste inlägget från Greta Thunberg” skriver paraplyorganisationen Liv och Miljö i ett uttalande och fortsätter:

”Miljörörelsen i Israel stödjer kriget mot terrorn och hjälper överlevare från Hamas attacker genom att laga mat, samla kläder för överlevare, rädda djur, skapa utbildningsaktivisteter för föräldralösa barn med mera. Allt detta, naturligtvis, utöver den militärtjänst våra medlemmar deltar i.

Bland miljöaktivisterna i Israel fanns de som levde nära Gazaremsan och blev mördade, skadade, eller har familjemedlemmar som blev offer för Hamas grymheter. Personer som Greta Thunberg förstår inte situationen och orsakar enligt vår mening skada för miljörörelsen och klimatfrågan.”

Nyheter Idag har varit i kontakt med Eran Ben-Yemini, grundare och direktör för Liv och Miljö. Han skriver att ”detta är svåra tider. Mycket av det vi gjorde fram till 7 oktober handlade om att arbeta för fred med palestinierna. Medan vi också ville ha en fredlig lösning och accepterade sådana tidigare utspel från Thunberg har situationen förändrats. Radikalt.”

”Vi lever inte i samma värld som tidigare. Efter att ha bevittnad handlingarna som Gazas valda regerings legoknektar utfört, är Thunbergs ställningstagande för palestinierna ett övergrepp mot all tro på den mänskliga anden, och målar felaktigt upp klimatrörelsen som en liten irrelevant minoritet som inte ser verkligheten som den är”.

”Även om vi fortfarande stödjer hennes handlingar och ord angående klimatet, är vi ledsna för att hon saboterar för klimatrörelsen över hela världen när hon tar ställning för mördare som inte kunde bry sig mindre om palestinierna”.

”Jag har varit en aktivist för miljön, klimatet, fred och andra sociala frågor sedan 90-talet. Jag har demonstrerat, blivit arresterad och agerat på många plan för en palestinsk stat sida vid sida med Israel. Att stödja en högerextrem, fundamentalistisk, radikalt religiös och konservativ terrororganisation som Hamas hjälper inte den palestinska saken eller samlevnad mellan judar och araber. Sedan Hamas massaker har Greta inte fördömt morden, kidnappningarna och tortyren av över 1 400 israeler”.

Vad kan Greta Thunberg göra för att rätta sitt tidigare utspel?

”Hon kan förklara att även om hon önskar ett fritt Palestina, så vill hon först och främst se de 203 kidnappade israelerna, bland dem barn yngre än henne, få återvända hem oskadda.”

På lördagen publicerade israeliska Ynet News ett öppet brev från den israeliska klimataktivisten Shaked Shefy Cohen till Greta Thunberg. Shefy Cohen bodde fram till på lördagen på en av de kibbutzer nära Gaza som angreps av Hamas, och beskriver lördagens fasansfulla händelser i det öppna brevet.

Till skillnad från många av hennes vänner och grannar överlevde Shefy Cohen och hennes familj angreppet, och i brevet bjuder hon in Thunberg att åka till Israel och ta del av vittnesmål och bevis på Hamas grymheter mot civila israeler.

”Vårt land blöder. Vi slåss på flera fronter: syd, nord, väst och öst. Men det finns en till front, som dramatiskt påverkar mitt liv och alla civila israelers (och ja, livet för Gazas civila också, då de lever under Hamas förtryck): informationsfronten. Dina ord, Greta, orsakar enorm skada på staten Israel i allmänhet, och miljöarbetet i synnerhet”.

På lördagen skrev Greta Thunberg i en kommentar på X och Instagram att ”det behöver inte sägas – eller det trodde i alla fall jag – att jag är mot Hamas fasansfulla attack”, och hänvisar till att hon i sitt ursprungliga inlägg krävde ”rättvisa och frihet för palestinier och alla civila som påverkats”.

Många X-användare är emellertid fortsatt kritiska till Thunberg, som ännu inte krävt att Hamas släpper gisslan, eller benämner de israeliska offren som ”israeler”.

Läs även: Zara Larsson jämför Hamas med Ukraina

Läs även: ACO har avslutat samarbete med Zara Larsson

Läs även: Zara Larsson ber om ursäkt för inägg om Hamas-terrorn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag