Italien kan få sin första kvinnliga premiärminister när högern vinner valet

Bild: Vox España/CC0,
  • Måndag 26 sep 2022 2022-09-26
E-post 537

Vid halv tre på natten mellan söndag och måndag utropade Giorgia Meloni, ledare för högerradikala partiet Italiens bröder, sig själv till segrare i det italienska valet, rapporterar TT

– Italienarna har skickat ett tydligt budskap till stöd för en högerregering som leds av Italiens bröder, säger Meloni.

Det slutliga valresultatet är ännu inte fastställt, men enligt prognoserna får Italiens bröder mellan 24 och 26 procent av rösterna, medan loalitionspartnern Lega får 8,5 procent och Silivo Berlusconis Forza Italia omkring 8 procent. Det italienska valsystemet gör att partierna tillsammans får majoritet i båda kamrar.

– Italien har valt oss och vi kommer inte att förråda henne, sade Meloni inför jublande anhängare som skanderade ”Giorgia, Giorgia, Giorgia”.

– Som det ser ut i de prognoser jag sett så får de majoritet, över 50 procent, men får inte kvalificerad majoritet så att de kan ändra grundlagen på egen hand, säger Rolf Hugoson, statsvetare vid Umeå universitet, till TT.

De italienska socialdemokraterna, som får omkring 19 procent enligt prognoserna, har erkänt sig besegrade.

– Det är en sorglig kväll för landet, säger partiets gruppledare Debora Serracchiani.

Läs även: Nära 1200 migranter till Italien under helgen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag