Italiensk skådespelare i karantän med sin döda syster – Facebookfilm visar coronakaoset i Italien

Bild: Faksimil Facebook.
  • Fredag 13 mar 2020 2020-03-13
E-post 802

NEAPEL En skakande facebook-film som sänts av den italienska skådespelaren Luca Franzese, som har en roll i den populär maffiaserien ”Gomorra”, visar det pågående corona-kaoset i Italien.

I filmen berättar Luca att hans syster Teresa, 47, som var en högriskpatient på grund av epilepsi enligt nederländska Algemeen Dagblad, avlidit på lördag kväll efter att influensaliknande symptom snabbt blivit värre.

Läs även: Italienska varningen till Danmark innan skolorna stängdes: ”Gör allt ni kan nu”

Bakom Luca syns den döda systern, och han uppger att en läkare hade kontaktats, men inte kommit då systern inte testats för coronaviruset.

Efter systerns död kom sjukvårdspersonal, men de saknade testkit för corona och kunde bara bekräfta dödsfallet.

Då begravningsbyrån inte ville hantera ett lik med möjlig coronasmitta fick systerns döda kropp ligga kvar i hemmet.

– Min syster ligger här i sängen och vi är gisslan i huset, vi vill bara veta vad vi ska göra och vem som ska ta hand om oss, säger Luca.

Läs även: Prepperexperten tipsar – så klarar du coronakrisen

På söndag kväll laddade Luca upp en ny film, där han iklädd skyddsmask berättade att det bekräftats att systern smittats med corona.

Men trots att Luca försökte återuppliva sin syster med mun mot mun-metoden nekades han ett coronatest av sjukvården. Han valde istället att sätta sig själv och sin familj i frivillig karantän, och varnar nu andra för coronaviruset.

– Lyssna noga, corona är väldigt farligt. Jag uppmanar alla Neapelbor att vara väldigt noggranna med sina försiktighetsåtgärder.

Teresas föräldrar och andra släktingar, inklusive barn, ska också ha befunnit sig i fastigheten där hon dog, rapporterar Al Jazeera. De har sedan dess testats för coronaviruset och inväntar resultat.

Allmänna råd för att begränsa spridningen av coronaviruset

• Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens hemsida för ytterligare rekommendationer.

Läs även: Sverige fortsätter att ta emot asylmigranter – trots coronaalarmet

Teresa ska vara den fjärde personen som dör i området, med 122 bekräftade fall. Hela Italien har över 12 000 coronafall, med 827 döda. För att stoppa spridningen av viruset, som överväldigat den italienska sjukvården, har hela Italien satts i karantän i ett unikt beslut den 9 mars.

Karantänen innebär att alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek hålls stängda, och att alla resor är förbjudna utom till arbetet, av hälsoskäl eller andra skäl som bedöms som nödvändiga.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag